Hajde da imamo vremena za pregled! PR tekst

Objavljeno: 12.10.2021. 10:37 Izmenjeno: 12.10.2021. 20:18

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Grand kafa pokreću javnu kampanju u cilju edukacije žena  o važnosti preventivnih pregleda i brige o zdravlju

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92, Grand kafa započinje kampanju u cilju edukacije žena o važnosti preventivnih pregleda pod nazivom „Hajde da imamo vremena za pregled“. U okviru kampanje biće realizovane brojne aktivnosti vezane za promociju zdravlja. Imajući u vidu da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, cilj akcije je podizanje svesti o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

U mesecu oktobru koji se međunarodno obeležava kao „Mesec borbe protiv raka dojke“, Grand kafa, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pozivaju sve žene da vode računa o  zdravlju i obave besplatan preventivni mamografski pregled. Mobilni mamograf koji se već nalazi u Negotinu dostupan je za preglede do 15. oktobra, dok će u Beogradu biti postavljen od 17. do 31. oktobra. U navedenom periodu, sve žene od starije od 45 godina mogu da dođu na besplatan mamografski pregled, u Negotinu, svakim radnim danom i subotom od 8.00 do 14.00 časova, u krugu Zdravstvenog centra Negotin, koji mogu zakazati na broj telefona 062/8097690. Pregledi u Beogradu biće dostupni svakog dana u terminu od 8.00 do 20.00 časova, na lokaciji Carigradski drum (ulaz u Kalemegdan iz pravca Uzun Mirkove ulice), a zakazivanje je moguće realizovati svakim danom od 10.00 do 18.00 sati, putem brojeva telefona 060 717 15 23 i 060 717 19 69.

Kampanjom „Hajde da imamo vremena“, Grand kafa ističe važnost vremena koje odvajamo za sebe i  najdraže, posebno kada se uzme u obzir ubrzani tempo života koji često ne ostavlja prostora za brigu o onome što je zaista važno, od trenutaka sa najbližima do brige o sopstvenom zdravlju.

Nina Cvetković, Senior Brand Development Manager u Grand kafi (Atlantic Grupa), izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje i realizovanja akcije za koju veruje da će pozitivno uticati na podizanje svesti o neophodnosti prevencije i edukacije, ali i pronalaženju vremena za sve zdravstvene preglede.

„Veoma je važno da nađemo makar malo vremena za sebe, svoje najbliže, za ljubav, smeh,  druženje… A najvažnije jeste da nađemo i imamo vremena za brigu o svom zdravlju koje treba da bude naš najveći prioritet. Zato pozivamo sve dame da učine nešto dobro za sebe i one koji ih vole, da imaju vremena i dođu na besplatan mamografski pregled. Ujedno apelujemo na sve da redovno obavljaju preventivne preglede i imaju proaktivan odnos prema zdravlju, koji je preduslov za kvalitetniji način života“, napomenula je Nina Cvetković.

Rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji, ali je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije i leči na vreme. Prema  podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svake godine 4.000 žena oboli i 1.600 izgubi život. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od ove bolesti. U odnosu na prethodni period, zabeležen je porast stope obolevanja posle 40. godine, a najviša je u uzrastima od 60-74 godine života.

Doc. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla je veliku zahvalnost Grand kafi za podršku akciji mamografije u Negotinu i Beogradu, kao i programu skrininga, imajući u vidu značaj sporovođenja redovne kontrole i mamografije kao zlatnog standarda u dijagnostici raka dojke.

„Prеvеnciја imа оgrоmаn јаvnоzdrаvstvеni pоtеnciјаl i prеdstаvljа nајеfiкаsniјi pristup u kоntrоli mаlignih bоlеsti.  Svaka žena bez obzira na godine života i svakodnevne obaveze treba da brine, pre svega, o svom zdravlju. Mamografski  pregled se radi kod zdravih žena u cilju kontrole i sprovodi se posle 45. godine. Obavljanjem mamografije, promene u tkivu dojke se mogu, ukoliko ih ima, otkriti na vreme i u potpunosti ukloniti  bez posledica po zdravlje žene“, podseća dr Jovanović .

Imajući u vidu značaj prevencije i rane dijagnostike, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvo zdravlja i Grand kafa pozivaju pripadnice lepšeg pola da izdvoje vreme za mamografski pregled i na taj način budu odgovorne prema sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana