Hag sutra izriče prvostepenu presudu Karadžiću

Objavljeno: 23.03.2016. 13:29 Izmenjeno: 23.03.2016. 13:29

Haški tribunal izreći će sutra prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić će presudu sudskog veća kojim presedava sudija O-Gon Kvon, slušati sudnici, pošto se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, dok će javnost moći da je prati i preko interneta, sa odloženim prenosom od pola sata.

Karadžić je nakon višegodišenjg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom „doktora Dabića“, uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine,a završeno je 2014.

Tokom suđenja zvanično se branio sam – bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

Na sutrašnju presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zlocine pocinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

U dve tačke je optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredsređenje na: etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.

Ta krivična dela su, pored genocida, u pet tacaka kvalifikovana kao zločini protiv covecnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Karadžić je optužnicom – zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem – označen kao ključni učesnik u zajedničkom zlocinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH.

Pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Kao „dodatne zločinacke poduhvate“ Karadžica i Mladica, tužioci navode „širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja“, zatim „eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice“ i „uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 9°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana