Gutereš: Eskalacija vodi u sve veće kršenja ljudskih prava Tanjug

Objavljeno: 28.02.2022. 10:56 Izmenjeno: 28.02.2022. 17:21

Gutereš je rekao da izveštaj o klimatskim promenama, koji će biti objavljen u toku dana, predstavlja „još jednu veliku opasnost za svet koji poznajemo“ i apelovao je na pridržavanje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

„Eskaslacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima“, rekao je Gutereš u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Prihvaćen zahtev Ukrajine za hitnu debatu

Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHĆR) prihvatio je  zahtev Ukrajine da se održi hitna debata ove nedelje oko ruske vojne intervencije, nakon što je izaslanik Kijeva rekao na forumu u Ženevi da neke od vojnih akcija Moskve „mogu da doprinesu ratnim zločinima“.

Veće od 47 članica usvojilo je predlog sa 29 glasova za (među njima i SAD) i pet protiv (uključujući Rusiju i Kinu), dok je 13 bilo uzdržano, nakon što je ruski ambasador Genadij Gatilov pozvao da glasanje bude javno, preneo je Rojters.

Ukrajinska ambasadorka u UN u Ženevi Jevhenija Filipenko rekla je u uvodnom govori da je „Rusija, član ovog komesarijata, posegla za neisprovociranim i neopravdanim napadom na Ukrajinu“.

„To nije bio napad samo na Ukrajinu, to je bio napad na svaku članicu UN, na Ujedinjene nacije i na principe koje je ova organizacija stvorila“, rekla je Filipenko.

Gatilov je rekao da je Rusija pokrenula specijalne operacije kako bi sprečila tragediju u regionu Donbas i da ruske snage ne pucaju na civilne mete u Ukrajini.

Borelj: Moramo da obezbedimo oružje Ukrajini

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da će ministri odbrane EU danas razgovarati o realizaciji paketa od pola milijarde evra za nabavku vojne opreme za ukrajinsku vojsku koja uckljucuje odbrambene sisteme, municiju visokog kalibra i antitenkovsko naoružanje.

”Vode se žestoke borbe. Kijev se odupire. Harkov se odupire. Rusija plaća visku cenu kroz brojne žrtve. Ali moramo da obezbednimo municiju, visokokalibarse puške, antitenkovsku opremu, gorivo za avione i tenkove. Sve to mora da bude koordinisano”, kažze Borelj.

Žosep Borelj je dolazeći na sastanak Saveta ministara odbrane EU, kome predsedava, upozorio na ”lažni referendum” u Belorusiji koji bi zemlji trebalo da se dozvoli status nuklearne zemlje.

”To je vrlo opasno. To znači da će Rusija postaviti nuklearno naoružnje u Belorusji. To je opasan put”, napominje Borelj.

Šef diplomatije naglasava EU jedinstvo po pitanju podrške Ukrajini uključujući i paket vojne pomoći čije su finansiranje sinoć odobrli svi ministri spoljnih poslova EU uz tri ”konstruktivne apstinencije”.

Borelj naglašava da EU ne sme da dozvoli da ”zakon džunglę” i jačega zavlada uz ocenu da je u pitanju ”egzistencijalna pretnja” Evropi.

Počela sednica GS UN, predsedavajući:Hitan prekid vatre

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je , a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.

On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En.

Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova „za“. Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, „ofanzive u Ukrajini“.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da se očekuje da Generalna skupština glasa o sličnoj rezoluciji već u sredu.

Nijedna država nema pravo veta u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju određenu političku težinu.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Gutereš:Ruska pretnja zastrašujuća,nuklearni sukob nezamisliv

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da je jučerašnja odluka Kremlja o stavljanju ruskih nuklearnih snaga u stanje visoke pripravnosti „zastrašujući razvoj događaja“ i da je ideja o nuklearnom sukobu „jednostavno nezamisliva“.

„Ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja. Suočeni smo s nečim što bi lako moglo da postane najgora humanitarna i izbeglička kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, jer se broj izbeglica i interno raseljenih povećava iz minuta u minut“, rekao je Gutereš, prenosi BBC.

Prvi čovek svetske organizacije je poručio da sukob koji besni širom Ukrajine, u vazduhu, na kopnu i na moru mora odmah da prestane.

„Ovo eskalirajuće nasilje, koje ima za posledicu smrt civila, uključujući i decu, potpuno je neprihvatljivo. Što je dosta dosta je. Vojnici moraju da se vrate u svoje kasarne, a lideri moraju da krenu putem mira“, poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana