Gujon svečano otvorio osam škola srpskog jezika u Austriji Tanjug

Objavljeno: 23.10.2021. 11:16 Izmenjeno: 23.10.2021. 14:50

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbima iz Austrije, otvorio je osam dopunskih srpskih škola.

Tokom zvanične posete, Gujon je otvorio dopunske škole u Beču, Sankt Peltenu, Braunauu, Gmindenu, Ensu, Štajeru i Licnu.

Sve škole su deo mreže „Prosvjetinih“ srpskih škola u Austriji koje funkcionišu zahvaljujući podršci Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Eparhije austrijsko-švajcarske SPC, saopštila je Uprava.

„Kada sam prošlog novembra imenovan na mesto direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu odmah sam shvatio da je potreba za školama srpskog jezika u našoj dijaspori ogromna i da treba dosta raditi na tom polju. Godinu dana kasnije, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da sada otvaramo dvadeset tri škole srpskog jezika u svetu, od toga osam samo u Austriji. Za veoma kratko vreme, uspeli smo da udvostručimo broj đaka koji pohađaju ovaj program u Austriji. Upis u nove i postojeće škole traje do kraja oktobra i već sada je veći od 400 polaznika“, rekao je Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u školskoj 2021/22 otvorila je 23 nove dopunske škole srpskog jezika u dijaspori za šta je izdvojila 20.000.000 dinara.

Od Rusije, Malte, Holandije, pa sve do Austrije, Španije i Portugalije, preko 800 mališana ima priliku da pohađa časove srpskog jezika i kulture u novootvorenim školama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana