Gujon: Srpska deca na KiM moraju imati pristojne škole Studio B

Objavljeno: 23.08.2021. 14:29 Izmenjeno: 23.08.2021. 14:56

Tokom gostovanja u jutarnjem programu Studija B Gujon je rekao da se na renoviranje škola svake godine izdvoji 100 hiljada evra od prikupljene humanitarne pomoći, a nedavno su obezbeđena i sredstva za opremu jedine kovid bolnice u Centralnom Kosovu

Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su izuzetno radni i vredni, ne mogu nigde da se zaposle, a kamoli da  ono što proizvodu u svom selu prodaju, pa samim tim i nemaju mogućnost da sotvare veću zaradu, kaže humanitarac Arno Gujon. Tokom gostovanja u jutarnjem programu Studija B Gujon je rekao da se na renoviranje škola svake godine izdvoji 100 hiljada evra od prikupljene humanitarne pomoći, a nedavno su obezbeđena i sredstva za opremu jedine kovid bolnice u Centralnom Kosovu.

Deci sa Kosova ćemo dati uspomene za ceo život ukoliko im omogućimo da osete detinjstvo svakog drugog deteta, rekao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon. To na prvom mestu znači da moraju da imaju imaju školu u kojoj krov ne prokišnjava, a u učionicama nije hladno, da mogu da se bave sportom, ali i to da im omogućimo da idu na more, jer takve stvari menjaju njihov život, kaže Gujon povodom organizacije devetog letovanja za srpsku decu sa Kosova. To je ono što je do nas i to će mo nastaviti da radimo, ističe Arno.

Do sada smo renovirali 40 škola, ali život tih ljudi, da svako ima dovoljno novca da živi normalno, ne možemo tako brzo da promenimo, kaže Gujon.

Godina korone za Srbe sa Kosova je posebno bila teška, a lečenje još teže, pa je i tu humanitarna pomoć organizacije „Solidarnost za Kosovo“ bila od velike važnosti, podseća Gujon.

Ranije je to bilo mnogo komplikovano, kaže Gujon,  jer su Srbi iz centralnog Kosova morali radi nekih analiza da putuju do Severne Mitrovice, ali i do centralne Srbije, pa će sada moći da se leče tu gde žive.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana