Gujon: Deca iz Srbije na dopunskoj nastavi u Rusiji Studio B

Objavljeno: 14.04.2021. 16:49 Izmenjeno: 14.04.2021. 16:49

Više od 100 srpske dece pohađaće dopunske škole koje će u Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju biti otvorene u septembru, što je, kako kaže direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, rezultat njegove sedmodnevne posete Rusiji, kojom su posle više od dve decenije stvari pokrenute sa mrtve tačke

„Rusija je jedna od retkih zemalja gde ima naših ljudi, a dopunske škole ne rade duže od 20 godina i zato nam je bio cilj da odemo tamo i da pokrenemo stvari sa mrtve tačke. Otvaranje škola izuzetno je važno za srpsku decu, ali i za Ruse koji su u braku sa građanima Srbije i žele na srpskom da razgovaraju za svojom decom i tazbinom“, rekao je Gujon koji je za Tanjug najavio i da vec naredne nedelje planira posetu BIH.

Gujon je naveo da očekuje da će do septembra, kako se vest o dopunskim školama bude širila, interesovanje rasti, te da će biti pokrenuto nekoliko odeljenja u svakoj od tri škole.

„Dopremićemo im udžbenike a opremićemo i učionice i pomoći oko nastavnika. Sada se time bavi naša Uprava, a sledeći korak je da nadležnost preuzme Ministarstvo prosvete“, rekao je Gujon i podsetio da je jedan od ciljeva koje je postavio po dolasku na čelo Uprave bilo upravo otvaranje dopunskih škola i jačanje postojećih.

Na pitanje da li to što je Francuz koji besprekorno govori srpski, a dolazi iz jedne od najuticajnijih svetskih kultura, utiče na svest naših ljudi o značaju učenja maternjeg jezika, Gujon odgovara potrvrdno. Kada im kažem da do 20. godine nisam znao ni reč, a sada znam sve, da čitam, pišem, pa i ćirilicu, nemam nikakvih probelma da se osećam kao da sam Srbin, njima je to zanimljivo i kada shvate da je jedan Francuz uspeo onda znaju da kažu da i njihovo dete to može, navodi Gujon

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Subota
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana