Grundfos otvorio novu fabriku u Inđiji tanjug

Objavljeno: 28.09.2022. 12:10 Izmenjeno: 28.09.2022. 13:48

Grupa ima više od 100 kompanija sa 19. 500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

foto tanjug

 

Danska kompanija Grundfos otvorila je  novi pogon u Inđiji za proizvodnju pumpi, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nova fabrika Grundfosa prostire se na 17. 000 kvadratnih metara, a investicija je vredna 20 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvuju i predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn.

Grundfos će u novoj fabrici proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivače pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a celokupna proizvoodnja biće namenjena izvozu.

Kamen temeljac za novi pogon položen je početkom jula 2021. godine.

Grundfos je u prvoj fabrici u Indiji imao oko 900 radnika, a novi pogon biće treća po veličini fabrika te kompanije u svetu.

Nova će imati takozvani zlatni ekološki certifikat, odnosno projektovana je tako da bude potpuno energetski nezavisna i da reciklira celokupnu količinu otpadnih voda.

Glavni proizvodi Grundfosa su pumpe za grejanje, klimatizaciju, za vodosnabdevanje, pumpe za otpadne vode i dozirne pumpe.

Ova danska kompanija koja posluje u celom svetu 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čcini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe.

Pogoni Grudfosa na skoro 50.000 m2, povećaće plate 15%

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  tokom obilaska nove fabrike za proizvodnju pumpi danskog Grundfosa da ta kompanija sada ima dva proizvodna pogona u Inđiji na ukupno oko 43.000 metara kvadratnih, kao i da su vlasnici najavili da će u novembru povećati plate radnicima 15 odsto.

Vucicć je rekao da se prvi pogon u Inđiji prostire na oko 26.000 kvadrata i novi na 17.000 kvadrata.

Samo dve ili tri fabrike imaju proizvodne pogone na tolikoj površini, dodao je Vučić.

Predsednik je sa menadžmentom obišao proizvodne hale i razgovarao sa radnicima, pitao ih da li je težak posao, kakav je proces proizvodnje, odakle su i slično.

Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što je video i primetio da je proizvodnja dosta automatizovana.

Predstavnici kompanije su mu rekli da krug fabrike ima i sportske terene i teretanu za rekreaciju radnika.

Predsednik je rekao da bi Srbija mogla da privuče još investitora iz Danske.

Vucicć je rekao jednoj radnici da su mu vlasnici fabrike rekli da će u novembru povećati plate 15 odsto.

„Pa da uzmem muštuluk“, rekao je Vučić u šali.

Ova danska kompanija, koja posluje u celom svetu, 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čcini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe.

Grupa ima više od 100 kompanija sa 19.500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

I u ovo vreme otvaramo fabrike,još 250 radnih mesta u Inđiji

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju nove fabrike danske kompanije Grundfos za proizvodnju pumpi, da je srećan i ponosan što Srbija i u teškim trenucima u svetu otvara nove fabrike i što je uspela da sačuva tu kompaniju kao velikog investitora.

Vučić je istakao da će Grundfos u drugoj fabrici u Inđiji zaposliti novih 250 ljudi, kao i da je država za to izdvojila dodatnih dva miliona evra.

„Srećan sam što u Inđiji otvaramo novu fabriku nama već dobro poznate kompanije. Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore, to su velike i važne vesti za našu zemlju i nadam se da ćemo tako nastaviti“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija imala spoljnotrgovinsku razmenu sa Danskom na nivou od 180 do 270 miliona evra godišnje i dodao da se očekuje da ove godine razmena bude između 320 i 340 miliona evra.

„Dakle, rekordna i verujemo da će svaka sledeća godina u razmeni sa Danskom biti rekordna. To je veoma važno za našu zemlju. Važno je da imamo velikog izvoznika, pošto nam je pokrivenost uvoza izvozom bila svega oko 36,4 odsto. Zato je važno da imamo tako velikog izvoznika kao što je Grundfos, koji je među top 10 izvoznika“, objasnio je predsednik.

On je rekao da se nova fabrika Grundfosa u Inđiji prostire na 17.600 kvadrata i da će doprineti daljem napretku našeg izvoza i srpske privrede.

Važno je da pokazemo da možemo to i u budućnosti, iako su ovakve prilike u svetu, dodao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da Grundfos koristi i geotermalnu i solarnu energiju i da naša zemlja ima od koga takve stvari da nauči.

Vučić je rekao da ceni dansku preciznost, marljivost i posvećenost.

„Mi sa Dancima razgovaramo i o drugim važnim pitanjima i sa jednom njihovom kompanijom razgovaramo o nekoj vrsti javno-privatnog partnerstva za rešavanje zdravstvenih problema građana Srbije u budućnosti i verujem da ćemo u tome imati uspeh“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je ponosan kada vidi koliko su naši ljudi dobri i vredni radnici, ali i kada vidi njihove osmehe, jer su zadovoljni što rade u kompaniji koja im pruža sigurnost i budućnost za njihove porodice.

„Rekli su mi da će od novembra 15 odsto da povećaju plate, to je važna vest za vas“, rekao je Vučić i dobio aplauz.

Zahvalio je ambasadoru Danske što unapređuje odnose dve zemlje i izrazio nadu da će biti još danskih investitora.

„Idemo Grundfos, idemo Inđija – napred Srbija“, poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Ova danska kompanija, koja posluje u celom svetu, 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra. Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čcini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe. Grupa ima više od 100 kompanija sa 19.500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana