„Grešnica bez greha“ otvara „Nitratni film“ u Kinoteci Tanjug

Objavljeno: 16.12.2020. 10:41 Izmenjeno: 16.12.2020. 10:41

Festival nitratnog filma po 22. put će početi danas od 15 sati projekcijom filma “Grešnica bez greha” (1930) Koste Novakovića i trajaće do 23. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, gde će tokom osam dana biti predstavljena 74 filma.

Smotra nitratnog filma kao „festival kontinuiteta” ima slogan „Nitrat 22”, i predstaviće publici naslove iz 20 svetskih arhiva posvećenih delima prve polovine 20. veka, a snimanih na samozapaljivoj traci.

Stari srpski film “Grešnica bez greha” biće prikazan kao restaurisana kopija, a to retko delo sačuvano između dva rata imalo je nedavno svetsku onlajn premijeru na otvaranju programa „Sezona klasika” u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva.

Filmski program je u selekciji direktora festivala Aleksandra Erdeljanovića, a čine ga uzvišena dela legendarnih reditelja kao što su – Vitorio de Sika, Zoltan Fabri, Sesil de Mil, Manoel de Oliveira, Abel Gans, Daisuke Ito i drugi.

Među njima je i decenijama izgubljen, restaurisan i prošle godine u Pordenoneu prikazan kineski film “Borba”, kao i veoma značajan film snimljen u Šri Lanki “Blago Lestera” Džejmsa Perisa, ili jedan od najboljih filmova rane stvaralačke faze Vitorija de Sike – “Vrata raja”.

Selekcija izdvaja i spektakl “Jovanka Orleanka” (1916) velikana američkog i svetskog filma Sesila de Mila, onda i film “Velika Betovenova ljubav” Abela Gansa, o životu velikog kompozitora Betovena, od stvaranja “Mesečeve sonate” do kraja života,

Na repertoaru je i naslov “Orlov” bračnog para Flek sa glumcem srpskog porekla Ivanom Petrovićem, a tu je i prva filmska adaptacija čuvenog krimi romana „Poštar uvek zvoni dva puta” Džejmsa Kejna – “Poslednji povratnik” u režiji Pjera Šenala (mnogi znaju verziju Boba Rafelsona, gde su igrali Džesika Lang i Džek Nikolson).

Na programu je i jedan od najboljih japanskih filmova iz legendarne neme trilogije “Putovanja bandita Čuija” (1927)u režiji Daisuke Ito.

Od ostvarenja sa domaćih prostora biće prikazan srednjometražni projekat “Putem preporoda”, istorijski značajan propagandni film o izbornoj kampanji Milana Stojadinovića, kao i dve do sada neviđene kratke storije iz Drugog svetskog rata: “Poplave u Lonjskom polju” i “Krstionica kneza Višeslava”.

Filmovi se prikazuju u sali „Makavejev” u Uzun Mirkovoj 1 u tri termina dnevno.

Zbog preporučenih zdravstvenih mera, broj gledalaca tokom projekcija ograničen je na 50 lica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana