Oko 100.000 Grka demonstriralo protiv kompromisa oko imena s Makedonijom Tanjug, Beta

Objavljeno: 21.01.2018. 13:02 Izmenjeno: 22.01.2018. 12:05

U Solunu su održane demonstracije Grka protiv upotrebe reči „Makedonija“ u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

 

Više od 100.000 Grka okupilo se danas u Solunu na protestu protiv kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države koji bi uključivao reč „Makedonija“.

Policija nezvanično procenjuje da se na demonstracijama okupilo 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se na skupu okupilo 400.000 ljudi.

Protest je održan ispred statue Aleksandra Makedonskog u Solunu, navodi agencija AP.

Grčka i Makedonija imaju višedecenijski spor oko imena bivše jugoslovenske republike, koje za Grčku predstavlja znak teritorijalnih pretenzija na istoimenu oblast na severu Grčke.

Zbog toga je Makedoniji blokiran put ka EU i NATO.

Poslednjih meseci i u Atini i u Skoplju iskazana je spremnost na komprmos i obnovljeni su pregovori uz posredovanje UN.

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime izneti na pregovarački sto, navode lokalni mediji.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista „Etnos“ da je „u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju“.

„Ali, nije nerazumno uvrstiti termin “Makedonija“ u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda“, istakao je Cipras u tom intervjuu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč „Makedonija“ upotrebi ni u jednom rešenju, navodi britanska agencija.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni severni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“ (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Arhivska fotografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana