Grčka ograničava šerijatski zakon, Cipras: Istorijski korak Tanjug

Objavljeno: 09.01.2018. 19:32 Izmenjeno: 09.01.2018. 19:32

Grčki poslanici glasaće večeras o ograničenju ovlašćenja islamskih sudova u pograničnom regionu u kojem živi oko 100.000 manjinskih muslimana, a grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je predlog zakona o ograničenju kao „istorijski korak za Grčku“.

„Vlada danas preduzima istorijski korak, donoseći parlamentu predlog zakona o šerijatskom zakonu, kojim se proširuje jednakost za sve Grke bez izuzetka“, naveo je Cipras na Tviteru, istakavši da ovom izmenom vlada ispravlja nepravde učinjene u prošlosti na štetu pripadnika muslimanske zajednice u Trakiji.

Amandman se odnosi na slučajeve porodičnog zakona u muslimanskoj manjini na severu Grčke, a obuhvaćen je predlogom zakona o kojem parlament glasa večeras, navodi ANA.

Predlog zakona, koji uživa podršku najvećih političkih partija u grčkom parlamentu, ima za cilj odbacivanje propisa usvojenih pre više od 90 godina, a koji mnoge slučajeve u koje su umešani pripadnici muslimanske zajednice prosleđuju sudovima koji sude po šerijatskom zakonu, prenosi AP.

Krajnje desničarska partija Zlatna zora protivi se ovom predlogu zakona, tvrdeći da on nije adekvatno definisao kakva ovlašćenja će zadržati islamski sudovi, te da se ne bavi pitanjem lokalno biranih sveštenika koji operišu u nezvaničnom, ali uticajnom svojstvu.

Novi zakon će grčkim sudovima dati prioritet u svim slučajevima, ukazuje američka agencija.

Izmene, za koje mnogi grčki pravni eksperti smatraju da je odavno trebalo da budu sprovedene, dešavaju se nakon što je Sudu za ljudska prava Saveta Evrope muslimanka koja živi u severoistočnom grčkom gradu Komotini podnela tužbu zbog spora oko nasledstva.

Zakon koji se tiče manjinskih prava zasnovan je na međunarodnim ugovorima sklopljenim posle ratova nakon kraha Osmanlijskog carstva.

Inače, veliki broj pripadnika muslimanske manjine u Grčkoj govori turski jezik, a manjinske oblasti je prošlog meseca obišao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Grčke vlade u prošlosti nisu bile voljne da menjanju manjinska prava, jer su mnoga sporna pitanja između Grčke i Turske ostala nerešena, napominje AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana