Gradski prevoz neuporedivo bolja alternativa od automobila Beoinfo

Objavljeno: 21.09.2020. 14:11 Izmenjeno: 21.09.2020. 18:29

Ulaganje u gradski prevoz je ulaganje u povoljnije, brže i ekološki prihvatljivije kretanje kroz grad, poručio gradonačelnik Radojičić pošto je u okviru Evropske nedelje mobilnosti, Grad Beograd promovisao javni gradski prevoz.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, Grad Beograd je promovisao javni gradski prevoz. Tim povodom, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je javni gradski prevoz neuporedivo bolja alternativa za transport od automobila u kojem se voze najčešće jedna ili dve osobe.

– Iskorišćenost putničkog vozila kod nas je među najmanjima u Evropi – ispod 1,2 čoveka po vozilu. Problem saobraćajnih gužvi nećemo rešiti ukoliko širimo saobraćajnice, jer će tako više ljudi voziti automobile. Važno je da uspostavimo zelenu hijerarhiju u saobraćaju, odnosno da dajemo prednost pešacima i biciklistima, zatim vozilima gradskog prevoza, a da se građani najređe opredeljuju za vožnju automobila. Zato podržavamo alternativne vidove prevoza i unapređujemo gradski prevoz, kako bi građani brzo i lako stizali do posla, fakulteta, drugog dela grada – kazao je Radojičić.

Govoreći o smanjenju saobraćajnih gužvi i unapređenju javnog prevoza, gradonačelnik je istakao da je najznačajniji projekat izgradnja metroa i dodao da su u toku pripremne radnje kako bi prvi radovi mogli da počnu 2021. godine. – Istovremeno radimo i na unapređenju BG voza i modernizaciji vozila gradskog prevoza. Podsetiću da smo prošle godine uveli dve nove linije BG voza od centra grada do Lazarevca, kao i da smo nabavili 174 autobusa. Na tome se ne zaustavljamo. Za naredni period u planu je i nabavka oko 150 novih vozila gradskog prevoza, a u perspektivi i uvođenje dve nove linije BG voza – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je ukazao da se posebno vodi računa o tome da se nabavljaju vozila koja ne zagađuju životnu sredinu, o čemu svedoči i podatak da u Beogradu oko 80 odsto vozila javnog prevoza koristi motore sa niskom emisijom gasova, odnosno „evro 5” i „evro 6” standarda. – Imamo i pet e-autobusa, koji saobraćaju na liniji EKO 1, a koje smo nabavili 2016. godine. U narednom periodu planiramo da nabavimo još 10 ovakvih autobusa, kao i da uspostavimo liniju EKO 2. Manja elektrovozila, „Vrabac servis” uveli smo i u okviru proširenja pešačke zone i ona besplatno prevoze naše sugrađane i turiste – naglasio je Radojičić.

Ističući značaj javnog gradskog prevoza u velikim gradovima, Radojičić se posebno osvrnuo na situaciju sa virusom korona. – Kada je čitav svet stao, javni prevoz je morao da radi i prevozi one koji nisu smeli da stanu, kao što su lekari, sestre, farmaceuti, pekari, prodavci… Ulaganje u javni prevoz je krucijalno za održivu urbanu mobilnost, jer je ekonomičnija i ekološki prihvatljivija opcija od toga da se svi vozimo automobilima – zaključio je Radojičić.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, u kojoj učestvuju i gradovi Srbije, JKP ,,GSP Beograd’’ promovisalo je vozila koja pomažu u očuvanju životne sredine. Javni gradski prevoz na taj način daje svoj doprinos ovoj tradicionalnoj manifestaciji, navodi sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i objašnjava da je osnovna ideja nedelje mobilnosti da se promovišu alternativni vidovi prevoza.

Direktor GSP Beograd Radiša Momčilović ističe da GSP Beograd ima sve više eko autobusa, autobuse na dizel pogon, kao i mini bus vrabac koji saobraća po centru grada.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

One Response to “Gradski prevoz neuporedivo bolja alternativa od automobila”

  1. Perki каже:

    Da, al samo kad ga ima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana