Gradska opština Zemun – besplatna podela autosedišta za decu Studio B

Objavljeno: 12.09.2019. 18:08 Izmenjeno: 13.09.2019. 10:25

U organizaciji Gradske opštine Zemun održana je tribina “Promocija upotrebe zaštitnih sistema u cilju preventive u saobraćaju“.

Tom prilikom, predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun i predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Nenad Vranjevac i direktorka Agencije za bezbednost saobraća RS Jasmina Milošević podelili su sto auto-sedišta porodiljama sa teritorije GO Zemun.

Pozdravljajući prisutne Vranjevac je podsetio na brojne aktivnosti Saveta na polju bezbednosti u saobraćaju.

“Nastavljamo akcije s kojima smo započeli prethodnih godina, jer je naša stalna obaveza da radimo na podizanju nivoa saobraćajne kulture i dostizanju ciljeva Strategije Republike Srbije o bezbednosti saobraćaja, a to je da do 2020. godine nijedno dete ne strada u saobraćaju, da se broj poginulih i povređenih smanji za 50 odsto. Naš cilj je da podignemo prosek upotrebe dečijih auto-sedišta, edukacijom roditelja, nabavkom auto-sedišta i podizanjem nivoa saobraćajne kulture. Svake godine povećavamo broj dečijih auto-sedišta, tako da ćemo do kraja godine ukupno podeliti 400. Ovo je naš doprinos da se ispune saobraćajni standardi, što je garant veće sigurnosti na putevima“, rekao je Vranjevac i podsetio da je Gradska opština Zemun i u 2018. godini podelila 300 auto-sedišta.

“Istraživanja su pokazala da nam deca najčešće stradaju u svojstvu putnika. Tek nam se svako treće dete pravilno prevozi u saobraćaju. To znači da roditelji vozači nemaju dečije auto-sedište. Gradska opština Zemun i lokalni Savet za bezbednost na ovaj način pokazuju odgovornost prema svojim sugrađanima, naročito prema najmlađima“, rekla je Jasmina Milošević, uz poziv drugim lokalnim samoupravama da sprovode aktivnosti, poput, Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima GO Zemun, čiji su rezultati rada najbolji u Srbiji.

Teorijsku obuku o upotrebi auto-sedišta i važnosti prevoženja dece u njima održao je Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, dok je praktični prikaz pravilnog postavljanja auto-sedišta u vozilo i načine vezivanja pojaseva auto-sedišta održala aktivistkinja Udruženja “Roditelj“ Jelena Bilić.

Podeli auto-sedišta prisustvovao je i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun i član opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Marko Janković.

Aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Gradske opštine Zemun odličan su primer kako lokalna zajednica može da utiče na globalnu agendu saobraćajne bezbednosti.

One Response to “Gradska opština Zemun – besplatna podela autosedišta za decu”

  1. Saha каже:

    Dali moje dete moze da dobije sediste od opstine Zemun

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana