Gradonačelnik Trebinja o aerodromu:Istorijski važan projekat Tanjug

Objavljeno: 12.09.2020. 17:21 Izmenjeno: 12.09.2020. 17:21

Narednih dana stručni timovi počinju s pravim radovima na terenu na kojem će biti izgrađen aerodrom kod Trebinja, najavljuje gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ističe da je reč o istorijskom projektu, koji će omogućiti bolju povezanost celog regiona, jačanje privredne saradnje i nova zapošljavanja, naročito mladih ljudi.

Izgradnju tog aerodroma dogovorili su nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a procenjena vrednost projekta je 55 miliona evra.

Ćurić je rekao da će narednih dana operativni timovi obilaziti teren, videti koje parcele su tačno namenjene za gradnju aerodroma, ko su vlasnici i kako će se uraditi eksproprijacija, a u nadležnosti Ministarstva saobraćaja Republike Srpske je da nađe način kako će sve to biti i sprovedeno u delo.

Aerodrom će se graditi u blizini mesta Mionići, a na poslednjem sastanku radnih grupa preciznije je dogovoreno je da to bude na područuju od Taleže do Cerovca, rekao je Ćurić za Tanjug čija ekipa je imala priliku da obiđe tu lokaciju.

“Imali smo sastanke u Beogradu ali i Trebinju, obilazili teren u međuvremenu i dogovorili se da se u narednom periodu krene sa realizacijom projekta za šta je formirano 10 operativnih timova, koji će činiti više od 100 ljudi, a koji će biti svakodnevno angažovani, kako bi se ispoštovali ciljevi da aerodrom bude u funkciji do kraja 2021. godine”, kaže Ćurić. Planirano je da prvi avioni sa aerodroma u Trebinju polete 1. decembra 2021. godine, a od Beograda do Trebinja bi moglo da se stigne za oko 40 minuta, kaže Churić.

Gradonačelnik Trebinja kaže da je to istorijski, strateški bitan projekat za Trebinje i da se ne očekuje da aerodrom bude profitabilan već da pomognei doprinese boljem povezivanju RS sa Srbijom.

Osvrćući se na pojedine komentare o isplativosti i tome da već u okruženju postoje aerodromi, Ćurić kaže da bi aerodrom u Trebinju mogao da bude konkurentan upravo zbog potreba velikog broja turista, ali i privrednika da putuju ka Trebinju.

Istakao je da je dogovoreno i donošenje “leks specijalisa” o aerodromu Trebinje, kako bi se ispoštovali svi rokovi i ubrzale potrebne procedure.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana