Gradonačelnik Šapić ugostio ambasadore Meksika i Egipta studio b

Objavljeno: 16.11.2022. 15:38 Izmenjeno: 16.11.2022. 15:38

U razgovoru je bilo reči i o Pokretu nesvrstanih, koji je prošle godine obeležio značajan jubilej, 60 godina od prve konferencije koja je održana u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, u sklopu međunarodne saradnje sa zvaničnicima sveta, susreo se  u Starom dvoru sa ambasadorima Meksika i Egipta, Karlosom Isaurom Feliksom Koronom i Baselom Salahom.

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta.

Gradonačelnik Šapić je podsetio da Srbija i Meksiko imaju više od sedam decenija dugu tradiciju diplomatskih odnosa, a da smo sa Egiptom već u drugom stoleću dobre bilateralne saradnje.

– Oba ambasadora pozvala su me da posetim Meksiko Siti i Kairo, što sam sa zadovoljstvom prihvatio jer bih želeo da se upoznam sa funkcionisanjem velikih javnih sistema ovih metropola. Saznao sam da Meksiko Siti ima Beogradsku ulicu u značajnijem delu grada, te sam obećao da će se i Beograd odužiti i dati naziv jednoj ulici po glavnom gradu Meksika. Beograd već ima Egipatsku ulicu, a odluka je doneta na inicijativu Ambasade Egipta i nalazi se u rezidencijalnom delu Zemuna. Ovo je bio način da se i na simboličan način prodube i ojačaju postojeći prijateljski odnosi dveju zemalja, što ćemo, nadam se, učiniti i sa Meksikom – rekao je u izjavi za Beoinfo Aleksandar Šapić.

Od pre dve godine, naša zemlja ima potpisan Sporazum o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji sa Meksikom, te je upravo ovaj sporazum smernica i za dva glavna grada, na čemu će se u narednom periodu raditi kako bi se saradnja u ovim oblastima konkretizovala.

Egipat je bio počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga i Beogradskom sajmu turizma, te je na sastanku naročito istaknut potencijal saradnje u ove dve oblasti. U razgovoru je bilo reči i o Pokretu nesvrstanih, koji je prošle godine obeležio značajan jubilej, 60 godina od prve konferencije koja je održana u Beogradu.

Sagovornici su se osvrnuli na ovogodišnju posetu egipatskog predsednika Srbiji, kada je potpisano više bilateralnih sporazuma, među kojima i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana