Gradonačelnik Šapić: Sve najavljene socijalne mere se ostvaruju studio b

Objavljeno: 01.09.2023. 11:33 Izmenjeno: 01.09.2023. 11:33

Besplatni udžbenici stigli su u najveći broj škola, na proces raspodele i distribucije nismo mogli da utičemo, ali se Grad Beograd pobrinuo za ono što je najvažnije, a to je da roditelji ove godine nisu imali potrebu da plaćaju udžbenike i time pomogao da se taj novac upotrebi za druge neophodne stvari, istakao je gradonačelnik […]

Besplatni udžbenici stigli su u najveći broj škola, na proces raspodele i distribucije nismo mogli da utičemo, ali se Grad Beograd pobrinuo za ono što je najvažnije, a to je da roditelji ove godine nisu imali potrebu da plaćaju udžbenike i time pomogao da se taj novac upotrebi za druge neophodne stvari, istakao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je gostujući u emisiji „Fokus” na tv B92 naglasio da su ga mnogi napadali da je to populistička priča za koju nema sredstava u gradskom budžetu, a kada se to sada desilo onda kritikuju zašto to nije omogućeno đacima i u drugim gradovima Srbije.

– Svaka lokalna samouprava odlučuje i sprovodi politiku za koju ima dovoljno znanja i iskustva. Ja ne mogu da se danas kada vodim čitav grad ponašam drugačije nego što sam se ponašao kada sam vodio Opštinu Novi Beograd. Sprovodim politiku brige o ljudima i sve socijalne mere koje sam sprovodio u ovoj opštini. Naravno da sada imamo još više socijalnih mera jer imam veći mehanizam. Mislim da će verovatno u budućnosti još neke lokalne samouprave doneti slične mere – istakao je Šapić.

On je dodao da se već sada razmišlja da Grad, umesto besplatnih udžbenika koje je ove godine kupio, roditeljima školaraca da novac u istoj vrednosti.

– Na taj način bi roditeljima omogućili da im deca naslede stare udžbenike, a da sredstva od Grada Beograda preusmere na nešto što im je potrebnije za školsku godinu u tom trenutku – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o bezbednosti u gradu Šapić je naveo da su određene lokacije za 102 komunalno-bezbednosne stanice koje će se nalaziti u blizini škola, parkova i gde deca provode najviše vremena.

– Od jeseni krećemo u implementaciju tih stanica koje će praktično biti produžena ruka beogradske policije. Sa realizacijom ovoga naš grad više neće biti isti – rekao je prvi čovek prestonice.

Kada je reč o socijalnim merama koje su u sklopu politike brige o ljudima Šapić je podsetio da je ovog leta izdato skoro 200.000 karata za besplatno korišćenje bazena, besplatan javni prevoz za srednjoškolce, doživotne karte za javni prevoz za građane iznad 65 godina, besplatan engleski jezik za predškolce kao i uvođenje prečišćivača vazduha u vrtiće i škole.

– Nezavisno od toga radimo mnoge stvari kao što je rekonstrukcija ulica bez probijanja rokova uz rad vikendom i noću kako bi se izbegle gužve. Prošle godine smo rebalansirali budžet i odredili 45 ulica koje smo završili, u ovoj godini smo „napali” više od sto ulica – rekao je Šapić i dodao da ne postoji ni jedna stvar koju je najavio, a od koje je odustao.

Jedna od stvari koje je obećao, a koju je ostvario su besplatni vrtići, i od sutra roditelji svih 58.000 mališana koji idu u državne vrtiće neće morati ništa da plaćaju. Kako je naveo, najmanje polovina privatnih vrtića je zadržala istu cenu, a tamo gde je cena povećana, roditelji će plaćati manje za deo koji Grad subvencioniše.

On je rekao da se u prigradskim opštinama radi puno projekata i naveo primer Barajeva.

– U narednim mesecima posetiću Mladenovac, Grocku i Lazarevac i ukoliko posvetimo više pažnje infrastrukturi u prigradskim naseljima, život u njima može da ima više prednosti nego mana – poručio je prvi čovek naše prestonice.

Šapić se osvrnuo na novi sistem naplate gradskog prevoza rekavši da sada dobro funkcioniše, da je jednostavniji, efikasniji i brži. Kako je naveo sprema se pozivna verifikacija svakog vozila gde će, u narednih mesec do dva, svako vozilo proći proveru da li ima sve što je potrebno za nesmetano funkcionisanje prevoza.

–Briga o ljudima je najvažnija stvar u poslu kojim se bavim jer ko ne vodi računa o svojim naraštajima u budućnosti taj ne vodi računa ni o svom narodu i od tog načina vođenja politike neću odustati – zaključio je gradonačelnik Šapić.

Moja ideja vodilja je bila da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana na što kvalitetniji način vratimo nazad. Više od 100 rekonstruisanih ulica, besplatni vrtići i udžbenici, duplo jeftiniji prevoz, „Beli” kao prijatelj svakog građanina, samo je početak onoga što kao gradonačelnik nameravam da uradim za grad, rekao je u intervjuu za Informer gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Aleksandar Šapić je tek nešto više od godinu dana gradonačelnik Beograda. Mnogo toga najavljenog kod nekoga je možda izazvalo nevericu. Ali, besplatni udžbenici za sve školarce, besplatni vrtići, jeftinije karte za gradski prevoz – demantovali su sve „neverne Tome”.

– Beograđani će od ove jeseni, posebno od narednog proleća videti prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana, jer kad sejete, ne možete da žanjete posle mesec dana. Polako počinju da se vide rezultati, ali o tome ćemo više govoriti u periodu ispred nas kaže gradonačelnik.

Jedna od Vaših najava kada ste postali gradonačelnik bila je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za učenike u Beogradu. Danas je 1. septembar, da li su kompleti spremni?

– Kao što sam prošle godine i najavio, za sve osnovce i srednjoškolce obezbedili smo komplete besplatnih udžbenika. Škole će ih deliti na identičan način kao i prethodnih godina, i u to im se nećemo mešati. Najvažnije je da smo mi sve udžbenike platili i da roditelji prvi put ove godine ni za jednog školarca, uzrasta od sedam do 19 godina, neće morati da plaćaju udžbenike, već će taj novac moći da potroše u druge svrhe.

Niste zaboravili ni najmlađe stanovnike Beograda. Od danas su vrtići za sve beogradske mališane besplatni, a predškolci će imati i besplatne časove engleskog.

– I to je isto kao i za udžbenike. U isto vreme smo najavili besplatne vrtiće kao i udžbenike. Od 1. septembra počinje da važi pravilo da se refundira 100 odsto, a ne samo 80 odsto. Onim roditeljima čija deca idu u državne vrtiće, njima se ništa ne refundira jer oni ništa i ne uplaćuju, a onim roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće biće refundirana puna cena državnog vrtića. Ne možemo da utičemo na cene koje privatnici preko toga dižu, ali zamislite koliko bi onda roditelji plaćali da im nismo ovo obezbedili. Trudićemo se da u periodu pred nama otvaramo još državnih vrtića iako tu imamo poseban problem jer nemamo zaposlene. Plate su male i to je posebna priča o kojoj će u budućnosti i grad i država morati da brinu. Najvažnije je da smo i ovde takođe olakšali kućni budžet svakoj prosečnoj beogradskoj porodici koja ima dete predškolskog uzrasta.

Da li sve ove novine gradski budžet može da podnese?

– To je stvar politike, jedne socijalne politike, politike brige o ljudima o kojoj sam govorio još prošle godine kada sam došao na mesto gradonačelnika. Budžet je toliki koliki jeste, ove godine smo bili na udaru zbog inflacije, čitave krize i rata u Ukrajini. Ali stvar je odluke – negde štedite, dok na drugoj strani taj novac prosleđujete Beograđanima, a to su deca pre svega. Još dok sam bio predsednik opštine Novi Beograd, moja ideja vodilja je bila ta da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana na što kvalitetniji način vratimo nazad.

I nekoliko reči o bezbednosti dece u školama i vrtićima, ako je to u ingerenciji Grada.

– Na tome smo već počeli da radimo. Naši „Beli” dolaze ispred škola, vrtića i pomažu roditeljima. U toku je projekat realizacije preko stotinu komunalno-bezbednosnih stanica, o kojima ću posebno govoriti, a koje će dodatno povećati komunalni red i bezbednost u gradu. Bezbednost postaje tema broj jedan, o čemu sam govorio pre godinu dana. Zato je Komunalna policija ušla u proces reorganizacije i zato ćemo imati stanice gde će boraviti „Beli” i zato će oni redovno obilaziti parkove i škole. Želimo da maksimalno podignemo nivo bezbednosti u Beogradu, da svi Beograđani, a naročito naša deca budu sigurna i bezbedna u svom gradu.

Po čemu se „Beli” razlikuju od Komunalne policije?

– Po svemu. „Beli”, beogradski lični su sve ono što Komunalna policija nije bila. „Beli” je na terenu produžena ruka Grada, neko ko je na usluzi Beograđanima i zato „Beli” i jeste pozornik, asistent, službenik, ali pre svega prijatelj svakom građaninu. Smatram da ranije ni po jednom standardu Komunalna policija nije bila ono što je meni najvažnije – na usluzi građanima. Sredinom maja krenuo je i novi sistem naplate gradskog prevoza, praktično je ostavljeno celo leto građanima da se priviknu. Sada je dostupna aplikacija, a krenuli su i prvi kontrolori.

Da li sistem funkcioniše?

– Do kraja septembra izaći ćemo sa egzaktnim podacima o tome šta smo sve uradili na planu javnog prevoza i koliko su se stvari promenile. Najvažnije je to da sve pare konačno ostaju Gradu Beogradu, karte su skoro duplo jeftinije, sistem plaćanja je jednostavniji, a vozila su čistija i ispunjavaju bolje uslove za prevoz građana. Na tome ćemo još raditi. Sada kad podvučemo liniju videće se šta smo uradili za samo šest meseci, a šta su svi drugi uradili prethodnih 15 godina.

Kad smo kod prevoza, od sada će se i srednjoškolci besplatno voziti.

– Da, srednjoškolci predstavljaju novu besplatnu kategoriju koju smo uveli. Oni su i do sada mogli da izvade kartu u bilo kojoj opštini. Od septembra ćemo obići sve srednje škole u Beogradu i svi učenici koji ne budu imali kartu za javni prevoz, na licu mesta će dobiti svoju personalizovanu kartu koju će moći da koriste do završetka srednje škole.

Da li su i prigradske opštine u fokusu?

– Do Nove godine ću više puta obići prigradske opštine i posebno predstaviti stvari koje su za njih urađene. Puno je toga iz kapitalnog budžeta za njih predodređeno. Ideja jeste da prigradske opštine, koliko god je to moguće, ne zaostaju za najurbanijim gradskim sredinama.

U prethodnom periodu ste se dosta bavili decom. Šta se dešava sa drugim osetljivim kategorijama stanovništva?

– Bavili smo se i decom, i svim ugroženim kategorijama društva. Usluge socijalne zaštite u Beogradu su od ove godine besplatne. Činjenica je i da besplatni udžbenici, besplatni vrtići, besplatni bazeni, prečišćivači vazduha, doživotne besplatne karte za prevoz za starije sugrađane, jeftinije mesečne karte za svih 13 povlašćenih kategorija, besplatne karte za srednjoškolce pogađaju sve kategorije društva, ne samo decu.

Nešto duže od godinu dana ste gradonačelnik. Kakvi su planovi za narednih godinu dana?

– Nastavićemo da radimo kao i do sada. Beograđani će od ove jeseni, a posebno od narednog proleća videti prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana, jer kad sejete ne možete da žanjete posle mesec dana. Polako počinju da se vide rezultati, ali o tome ćemo više govoriti u periodu ispred nas.

U junu ste rekli da će od jeseni u svim beogradskim vrtićima i školama biti postavljeni prečišćivači vazduha. Kada će se realizovati ova odluka?

– Ovo je jedna novost koja je još pre dve godine bila predlog nekih opozicionih stranaka. Analizirali smo je kako bismo videli da li ju je moguće izvesti. Došli smo do toga da možemo da obezbedimo sredstva. Mislimo da je ideja dobra ne samo zbog kvaliteta vazduha, koji u poslednjih godinu dana uopšte nije tako loš u Beogradu, nego i zbog raznih virusa, posebno u zimskim mesecima. Očekujemo da kada prođu sve procedure nabavke, jer govorimo o 20.000 prostorija, do kraja godine će svi vrtići i škole biti opremljeni prečišćivačima vazduha. To će takođe biti još jedna od stvari koju roditelji neće morati da plaćaju, jer znamo da su masovno želeli da se sami organizuju i kupe prečišćivače vazduha.

Tokom leta Beograd je bio veliko gradilište, radilo se u brojnim ulicama. Koliko ulica je rekonstruisano i koje pogodnosti će građani videti od tih radova?

– Pogodnosti su šire, bolje i novije ulice. Pokrenuli smo mnoge radove i mislim da to Beograđani mogu da vide. Samo u poslednja tri meseca prošle godine rekonstruisali smo više od 40 ulica u Beogradu. Ove godine više od 100 će biti obnovljeno. Poštujemo zadate rokove, uveli smo novu praksu noćnih radova i radova van špica, radimo na proširenju bulevara u svim delovima grada kako bismo ubrzali protok saobraćaja i olakšali svakodnevni život građanima. Ima dosta prostora gde je moguće dodati jednu ili dve trake koje bi praktično postale autonomni deo ulice za vozila javnog prevoza.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana