Gradonačelnik Šapić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine studio b

Objavljeno: 25.07.2023. 15:57 Izmenjeno: 25.07.2023. 15:57

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, kojoj uskoro ističe mandat na ovoj važnoj funkciji u našoj zemlji. U srdačnom razgovoru, Šapić joj je zahvalio na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom azijskom zemljom. Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim […]

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, kojoj uskoro ističe mandat na ovoj važnoj funkciji u našoj zemlji. U srdačnom razgovoru, Šapić joj je zahvalio na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom azijskom zemljom.

Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim gradovima, a između ostalog je 1980. godine bio prvi evropski i treći svetski grad s kojim je Peking potpisao zvanični sporazum o saradnji. Takođe, naš glavni grad je zbratimljen sa Šangajem od 2018. godine.

Za septembar je planirana poseta visoke delegacije Kineske narodne političke konsultativne konferencije – Šangajskog komiteta, sa predsednikom komiteta na čelu. U okviru posete planira se za 25. septembar i privredno-trgovinsko investicioni simpozijum u organizaciji privrednih komora Šangaja i Srbije. Iz provincije Henan upućen je poziv gradonačelniku Šapiću za Međunarodni turistički forum gradonačelnika, koji će se održati početkom septembra.

Na sastanku je bilo reči i obeležavanju pete godišnjice potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Šangaja i Beograda, a tim povodom gradonačelnik Šapić je pozvan da krajem novembra poseti Šangaj i prisustvuje Forumu pobratimskih gradova Šangaja.

Pored Foruma gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u kojem Grad Beograd već učestvuje godinama, a 2018. godine je bio i domaćin, u našem glavnom gradu održani su Dani Pekinga u Beogradu kada je nakon 37 godina boravio i gradonačelnik Pekinga u Beogradu. Naši zvaničnici u sklopu međudržavne i međugradske saradnje redovno posećuju ovu zemlju, čime se produbljuju prijateljski i privredno-trgovinski odnosi sa Kinom.

Diplomatski odnosi sa ovom zemljom uspostavljeni su 1955. godine, a od 2016. podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Kina je Srbiji i Beogradu značajni partner u kapitalnim projektima u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, turizma.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana