Gradonačelnik sa ambasadorom Irana o Sajmu knjiga Beoinfo

Objavljeno: 06.10.2016. 14:15 Izmenjeno: 06.10.2016. 14:17

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se u Starom dvoru sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Srbiji Majidom Fahimom Pourom sa kojim je razgovarao o nedavnoj poseti Teheranu i predstojećem Beogradskom sajmu knjiga, gde će ove godine Iran biti počasni gost.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao zadovoljstvo nedavnom posetom glavnom gradu Irana i dodao da je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Beograda i Teherana temelj budućih odnosa.

On je u razgovoru sa ambasadorom ocenio da odnos koji je uspostavljen između dva grada pokazuje da postoji puno potencijala za zajednički rad u budućnosti, kao i da je prilikom susreta sa gradonačelnikom Teherana prepoznao iskrenu posvećenost saradnji i unapređenju odnosa. Kako je rekao, siguran je u postojanje obostrane spremnosti za buduće konkretnije dogovore.

Gradonačelnik je rekao da će do kraja nedelje i formalno  Kabinetu gradonačelnika Teherana predložiti formiranje radne grupe koja će imati za zadatak organizaciju „Dana Teherana u Beogradu”, konkretizaciju dogovora i pripremu posete iranske delegacije glavnom gradu Srbije naredne godine. Prilikom te posete, gradonačelnici će potpisati i Sporazum o bratimljenju Beograda i Teherana.

Jedna od tema susreta bio je predstojeći Beogradski sajam knjiga, na kojem će Iran biti počasni gost, što je, prema rečima sagovornika, još jedna od potvrda dobrih međunarodnih odnosa. Ambasador Pour je izvestio gradonačelnika da će tokom trajanja sajma u Beogradu boraviti ministar kulture Irana.

Gradonačelnik Siniša Mali je naglasio da će se Grad Beograd aktivno uključiti u organizaciju posete ministra zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i pružiti pomoć počasnim gostima Sajma, kako bi se što bolje iranska kultura predstavila Beogradu.

Sagovornici su se složili da bi direktan let između Beograda i Teherana dodatno poboljšao odnose dveju zemalja i omogućio veću turističku razmenu, a gradonačelnik je posebno istakao da je zadovoljan razgovorima, koji su nastavljeni i nakon prvog susreta u Teheranu, septembra ove godine.
Sastanku je prisustvovao i direktor Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Srbiji Mohsen Solejmani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana