Radojičić položio venac na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944.   Tanjug

21. 10. 2019. 10:26:14

Povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić položio je  venac na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda 1944.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se danas sećamo ljudi koji su pre 75 godina dali svoje živote za našu slobodu.

– Dvadeseti oktobar je posebno značajan datum za Beograd. Obeležavanjem ovog datuma odajemo  počast našim precima koji su svojim životima platili oslobađanje naše prestonice. Mlađe generacije podsećamo na to da smo u ovakvim situacijama uvek bili na pravoj strani istorije. Iako smo mala zemlja procentualno smo položili velike žrtve – rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je naglasio i da  je Beograd oslobođen zajedno sa našim saveznicima kojima dugujemo veliku zahvalnost.

-Ovo je momenat da se setimo i naših saveznika, ruskog naroda, koji su nam u tom teškom trenutku pomogli da zajedno izvojemo pobedu nad mračnom silom koja se tada nadvila nad Evropom i svetom. Ruski narod  je takođe poneo veliku žrtvu kako bi Beograd bio oslobođen. Takođe je značajno da se sećamo tih događaja i zbog budućih generacija, jer smo svedoci da postoje pokušaji prekrajanja istorije.

Gradonačelnik je dodao da je važno je slavimo ovaj datum sa porukom da je srpski narod slobodoljubiv, a Beograd slobodoljudiv grad.
-Istorija mora da se pamti, mora da se prenosi i ovakvi datumi moraju da se obeležavaju. Ponosni smo na naš Beograd koji je prošao razne nedaće kroz svoju dugu i burnu istoriju – zaključio  je Radojičić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ponovio da se danas sećamo svih koji su se borili i dali živote za oslobođenje Beograda pre 75 godina.

–Hvala i slava svima koji su se borili i dali živote za slobodu. Verujem da će u narednim godinama sećanje na sve koji su dali živote u Drugom svetskom ratu, ali i Prvom svetskom ratu, kao i ratu devedesetih godina prošlog veka dobiti drugačiju dimenziju, kao opomena da takve stvari ne smeju više da se događaju – istakao je Đorđević.

On je dodao da je urađena rekonstrukcija prve faze radove na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda 1944, i izrazio uverenje da će svi naši memorijali dobiti izgled kakav i zaslužuju.

Vence su položili predsednik Skupštine grada Boegrada Nikola Nikodiejvić, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Događaju su prisustvovali, i potom polaganju venaca na spomenik Crvenoarmejcu ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i predstavnici udruženja koja neguju sećanje na Narodno oslobodilačku borbu u Drugom svetskom ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 0°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana