Radojičić: 60 dana opštinama za usklađivanje sa novim Statutom grada Beoinfo

Objavljeno: 07.08.2019. 11:30 Izmenjeno: 08.08.2019. 13:39

Odluka o promeni Statuta Grada Beograda stupila je na snagu početkom avgusta.  

– Gradske opštine dužne su da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Statuta Grada izvrše usklađivanje svojih statuta. Istakao bih da se jedna od bitnih nadležnosti koje je Grad ovim statutom preneo na gradske opštine odnosi  na obavljanje poslova iz oblasti uređenja slobodnih površina unutar blokova, uređenja zelenih površina i uređenja dečjih igrališta. Jedan od motiva za prenošenje ove nadležnosti gradskim opštinama jeste činjenica da će gradske opštine u koordinaciji sa građanima  ove poslove obavljati još efikasnije što će doprineti boljoj opštoj uređenosti grada – naglasio je gradonačelnik.

Posebno su značajne promene Statuta koje se odnose na  nadležnosti prigradskih opština, pre svega u urbanističkoj i komunalnoj delatnosti.

– Nove nadležnosti koje su prenete na pojedine gradske opštine iz oblasti urbanizma ubrzaće dinamiku pokrivenosti Grada planskom dokumentacijom, čime će se stvoriti uslovi za još brži ekonomski razvoj grada. Smatram da nije na odmet još jednom ponoviti da je cilj donošenja ovog statuta bio da se nastavi sa decentralizacijom kako bi gradska, odnosno opštinske uprave bile što efikasnije u pružanju usluga Beograđanima. Naravno  da poveravanje novih nadležnosti obavezuje Grad da prilikom donošenja budžeta za narednu godinu opredeli gradskim opštinama sredstva za izvršavanje tih nadležnosti –  istakao je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana