Gradonačelnik Beograda na otvaranju Kustendorfa Beoinfo

Objavljeno: 12.01.2019. 19:31 Izmenjeno: 12.01.2019. 19:31

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je otvaranju 12. po redu Kustendorfa, koji se ove godine održava pod krilaticom „Savršeno tuce”. 

– Čast mi je što sam sinoć prisustvovao otvaranju Kustendorfa, jednog autentičnog, promotivno-stvaralačkog festivala u predivnom ambijentu u mnogo čemu jedinstvenom na Balkanu a i šire. Fasciniran sam načinom na koji je naš proslavljeni reditelj, stvaralac i autor Emir Kusturica organizovao festival, a na kojem su učešće uzeli neki od najtaletnovanijih ličnosti iz sveta filma u našoj zemlji, Evropi i u svetu, među kojima je i doajen našeg glumišta Slavko Štimac. Emotivno sam vezan za Mećavnik, jer sam poreklom iz ovog kraja, tako da delim ponos meštana ovih planinskih predela, što je jedno selo na granici Zapadne Srbije sa Republikom Srpskom postalo centar filma i turizma o kojem se priča u svetu. Ovo je još jedna promocija kulture i stvaralačkog potencijala Srbije, a samim tim i Beograda s obzirom na to da veliki broj umetnika iz naše prestonice učestvuje na Kustendorfu – poručuje Radojičić.

Gradonačelnik ističe da je ovaj festival sinergija mladosti i iskustva, jer na njemu učestvuju debitanti ali i već priznata imena u svetu filma. Tako je po njegovim rečima, za mlade ovo velika šansa da nauče i razmene iskustva sa svojim kolegama i budu prepoznati za buduća umetnička ostvarenja.

Radojičić je istakao uverenje da će ovaj festival naići na veliki odjek među svim poslenicima i ljubiteljima filmske umetnosti, za šta najveće priznanje ima Emir Kusturica.

–    Emir Kusturica je jedan od najvećih ambasadora naše zemlje, koji je uvek kroz svoja dela i svoje nastupe promovisao Srbiju. Njegova dela govore sama za sebe i spontano pronalaze put do srca gledalaca. Posebno mi je drago što je na Kustendorfu učešće uzelo dosta mladih umetnika iz sveta filma iz Beograda i iz drugih gradova Srbije kojima će ovo sigurno biti odskočna daska u karijeri – istakao je Radojičić.

Festival je svečano otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uz prisustvo Slavka Štimca koji je od Kusturice dobio „Nagradu za buduće filmove”. Nakon programa otvaranja prikazan je novi dokumentrani film Emira Kusturice, „Pepe, jedan uzvišeni život” o poslednjih dva dana predsedničkog mandata Urugvajca Hosea Muhike. Zvuci Velikog orkestra narodne muzike braće Advahov iz Moldavije zatvorili su prvo veče festivala. Pažnju publike privukla je i projekcija kratkog filma reditelja Romana Polanskog „Dva čoveka sa ormanom”. Otvaranju je prisustvovao i ambasador Kube u Srbiji Gustav Triste del Todo, američka glumica Stana Katić, a očekuje se i dolazak svetski priznatog glumca Met Dilona.

U takmičarskom delu učestvovaće 12 fimova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 7°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana