Građanima Srbije otvorene granice EU Tanjug

Objavljeno: 18.06.2021. 13:05 Izmenjeno: 19.06.2021. 12:22

Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

Današnja odluka Saveta EU odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali zdravstvene mere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

”Savet EU poziva zemlje članice da od 18. juna 2021. godine postepeno ukinu restrikcije na spoljnim granicma za stanovnike Albanije, Australije, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda, Severene Makedonije, Ruande, Singapura, Srbije, Juže Koreje, Tajlanada i SAD, uključujući i Kinu pod uslovom reciprociteta”, navodi se u današnejm saopštenju Saveta.

U Evropskoj komisji kažu da je u proširenje liste ”bezbednih” trećih zemlja pitanju ”dobrodošla vest” koja govori o boljoj epidemiloška situacji u sve više država i regiona.

U Komisiji napominju da se ova preporuka Saveta EU odnosi na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali da zdravstvene mere i dalje ostaju.

”To zači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira da li su vakcinisani ili ne ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje. Istovremeno preporuka podrazumeva da zemlje članice mogu tražiti PCR test za putnike, uključujući i dalje mere kao što su testiranje po dolasku ili karantin”, kaže portparol Komisije, Adelber Janz.

On dodaje da je na zemljama članicama da same odrede koje će mere sporovoditi, bazirano na epidemiološkoj situaciji.

U Savetu EU napominju da će se lista ”bezbednih” trećih zemlja ažurirati svake dve nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana