Građani Srbije od sutra mogu u Grčku i preko Severne Makedonije Tanjug

Objavljeno: 14.06.2020. 12:14 Izmenjeno: 15.06.2020. 13:44

Grčka sutra otvara svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od sutra omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati

Građani Srbije od sutra će moći da putuju u Grčku kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja na virus Covid19.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skolje.

Prema Grčkoj će biti otvoren samo prelaz Bogorodica/Evzoni, dok Dorjan ostaje zatvoren.

Ovaj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

Strani državljani će putovati kroz zemlju uz potvrdu koju će morati da popune pri ulasku na makedonsku teritoriju i da predaju graničnoj policiji prilikom izlaska sa makedonske teritorije.

Na taj način će makedonska policija moći da kontroliše vremensku dužinu tranzita.

To znači da će i građani Srbije moći da putuju u Grčku, kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja o eventualnoj zaraženosti na virus Covid-19.

Imajući u vidu činjenicu da je razdaljina između srpsko-makedonske granice Preševo-Tabanovce do makedonsko-grčke granice Bogorodica-Evzoni oko 170 kilometara, uz prosečnu brzinu i eventualne pauze vozačima neće biti potrebno duže od tri sata da bi ušli i napustili makedonsku teritoriju.

Grčka je inače 29. maja saopštila da od 15. juna otvara svoje granice za 29 zemalja članice EU i države koje nisu članice Unije.

Grčki ministar turizma 29. maja je saopštila da je odluka i izbor zemalja napravljen na osnovu epidemiološkog profila ovih zemalja.

Građani koji će od 15. juna moći bez ikakvih posebnih testova i dozvola da ulaze na teritoriju Grčke su iz sledećih zemalja: Albanija, Australija, Austrija, Severna Makedonija, Bugarska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Estonija, Japan, Izrael, Kina, Hrvatska, Kipar, Litvanija, Liban, Letonija, Malta, Crna Gora, Mađarska, Rumunija, Novi Zeland, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Češka republika i Finska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana