Grad obezbedio sve uslove za pomoć i prijem beskućnika Beoinfo

Objavljeno: 11.12.2020. 10:41 Izmenjeno: 11.12.2020. 10:41

Prijem u Prihvatilište za odrasla i stara lica obavlja se neometano i preduzete su sve epidemiološke mere kako bi oni koji su na smeštaju bili zaštićeni, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

– Za sve nove korisnike koji se primaju u ovu ustanovu, procedura je takva da im se prvo radi PCR testiranje, koje je besplatno i radi se u zdravstvenoj ustanovi, i ako je test negativan, obavlja se prijem u ustanovu. Ukoliko naši sugrađani vide lice na ulici kojem je potrebna pomoć, procedura nalaže da Policija ili Prihvatilište kontaktiraju sa Centrom za socijalni rad koji izlazi na teren, vodi lice na testiranje i po dobijanju rezultata obavlja se smeštaj u ustanovu socijalne zaštite. To je važno kako za osobu kojoj je pomoć potrebna tako i za korisnike koji su već u smeštaju da bi se izbeglo zaražavanje – istakla je Nataša Stanisavljević, gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

Ona je podsetila da se više od 40 godina ništa nije uradilo na rekonstrukciji i dogradnji postojećeg prihvatilišta za odrasla i stara lica, ali da je rešavanjem komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa na postojećoj parceli, tim Grada Beograda uspeo da dođe do postupka zaključenja ugovora za projektovanje.

– U toku je izrada kompletno nove projektne dokumentacije i izgradiće se objekat koji će moći da zadovolji sve potrebe. Prema predviđenom rešenju, kapacitet budućeg objekta biće za 200 osoba, a pored toga, u planu je izgradnja još jednog objekta prihvatilišta u Beogradu. U ovom trenutku smešteno je 66 korisnika, a obezbedili smo i druge objekte koje Grad Beograd trenutno ne koristi. Juče smo otvorili objekat u Sazonovoj ulici koji smo prilagodili. To je dnevni centar za beskućnike namenjen za ona lica koja ne žele da odu u smeštaj, a ima ih mnogo. Danas očekujemo prijem prvih korisnika. Radno vreme biće prilagođeno potrebama korisnika a trenutno je od 11 do 13 časova. Čim padnu temperature, radno vreme će biti osam sati. Objekat u Sazonovoj može da primi 25 korisnika. Na ulazu će svima biti merena temperatura, deljeni topli obroci, paketi odeće, higijenski paketi, maske i rukavice – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je podsetila da se Prihatilište za decu u Ulici Živka Davidovića nalazi u režimu preventivne izolacije.

– To znači da zaposleni sa svojim korisnicima ostaju u ustanovi tokom sedam dana. Trenutno se tamo nalazi 24 dece i važno je istaći da ni u jednom prihvatilištu do sada nijedan korisnik nije bio zaražen – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da će tokom sledeće nedelje biti otvoren još jedan dnevni centar na opštini Stari grad gde će korisnici moći da obavljaju i ličnu higijenu.

– Za ovu zimu pripremili smo ukupno četiri objekta, kako bi svi oni kojima je pomoć potrebna bili primljeni – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana