Grad obezbedio decu izašlu iz sistema socijalne zaštite

Objavljeno: 11.07.2019. 13:36 Izmenjeno: 11.07.2019. 13:36

Grad Beograd preuredio šest gradskih stanova za decu bez roditeljskog staranja kojima se nudi šansa da počnu samostalni život.

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su u Radničkoj ulici na Čukarici stanove za decu bez roditeljskog staranja koja su izašla iz sistema socijalne zaštite.

U ovoj ulici obezbeđeno je šest dvosobnih stanova, od čega u tri stana već živi petoro korisnika, jedan je spreman za useljenje, a preostala dva su u pripremi i trebalo bi da budu završena do kraja godine.

Vesić je istakao da Grad Beograd svakodnevno širi usluge za korisnike socijalne zaštite kako bismo se približili višim standardima i omogućili pomoć deci bez roditeljskog staranja koja su izašli iz doma ili hraniteljskih porodica.

– Preuredili smo šest gradskih stanova za decu kojoj se nudi šansa da počnu samostalno svoj život. Oni imaju pravo dve godine da žive u ovim stanovima i Grad Beograd im godinu dana daje lični dohodak koji iznosi oko 67 hiljada dinara dok ne pronađu posao – rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je da deca koja izlaze iz hraniteljskih porodica i domova pronađu svoje mesto u društvu i započnu normalno i samostalno svoj život.

– Moramo kao društvo da im pomognemo, da ih osposobimo za život i pomognemo im da nađu i zaposlenje. Danas sam zbog toga razgovarao sa predstavnicima komunalnih preduzeća da ih prime na praksu i omoguće im da eventulano nađu zaposlenje i povećaju šanse za to. Pozivam i sve kompanije sa kojima sarađujemo, a koje su društveno odgovorne i već su zapošljavale žene iz Sigurne kuće, da i one otvore svoja vrata i pruže šansu ovoj deci – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je kroz ovaj program osamostaljivanja do sada prošlo 50 dece.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će Grad Beograd nastaviti da podržava ovakve programe i da radi na tome da se društvo pojačano brine o ovoj deci.

Nataša Stanisavljević je rekla da su prioriteti socijalne politike Grada Beograda deca i mladi koji spadaju u najranjivije grupe.

– Deca kada izlaze iz sistema socijalne zaštite imaju ispred sebe veliki izazov da nastave normalan život. Tu im pomaže Grad Beograd, koji im ovim stanovima omogućava da imaju svoj životni prostor potpuno opremljen po svim standardima, kao i sve što je potrebno jednom domaćinstvu. Potrebno je da samo unesu svoje lične stvari – rekla je Stanisavljevićeva i zahvalila zameniku gradonačelnika na inicijativi da se širi pomoć deci kroz stručnu praksu i zapošljavanje.

Ona je istakla da se očekuje da do kraja godine bude opremljena još dva stana u Radničkoj ulici koji će moći da prime po još dva korisnika.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović rekla je da mogućnost privremenog stanovanja koriste mlade osobe koje pored stana dobijaju i stručnog savetnika.

– Pored stana i novčane pomoći, Centar za socijalni rad pruža i uslugu stručnog savetnika koji im pomaže u svakoj životnoj okolnosti ukoliko im je to potrebno, bilo da je to odlučivanje o važnim životnim pitanjima ili je reč o rešavanju tekućih problema – rekla je Pavlovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana