Grad dodelio subvencije za 37 preduzetnika Studio B

Objavljeno: 09.12.2019. 13:13 Izmenjeno: 10.12.2019. 10:55

Grad Beograd dodelio ove godine subvencije od 35 miliona dinara za 37 preduzetnika, istakao je gradonačelnik Zoran Radojičić, na otvaranju Evropske nedelje preduzetništva.

foto Beoinfo

Beograd je danas jedan od glavnih gradova 37 zemalja u kome se obeležava Evropska nedelja preduzetništva, a cilj nam je da nastavimo da pružamo podršku onima koji imaju dobre ideje i da razvijamo ovaj sektor, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je rekao na događaju u Kombank dvorani, povodom obeležavanja Evropske nedelje preduzetništva u Beogradu „Meetup startup”, da su mala i srednja preduzeća generatori razvoja privrede lokalnih samouprava, a da Beograd kao najveća lokalna samouprava služi kao model razvoja ostalim opštinama i lokalnim samoupravama.

– Grad Beograd je sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI) učinio mnogo toga. U periodu od 2018. do 2019. godine realizovano je više od 130 obuka sa preko 1.350 polaznika, više od 900 konsalting usluga. Preko 500 početnika u poslovanju i postojećih preduzeća, uz podršku RAREI Grada Beograda, dobilo je finansijska sredstva u iznosu od blizu dve milijarde dinara bespovratnih sredstava i kredita, a više od 120 startap kompanija dobilo je finansijska sredstva za započinjanje poslovanja – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Beograd – kao najveća lokalna samouprava, u skladu sa opredeljenjem Vlade RS, izdvaja znatna finansijska sredstva za podršku početnicima u poslovanju i postojećim malim i srednjim preduzećima. U 2019. godini, Grad Beograd je dodelio subvencije u ukupnom iznosu od 35 miliona dinara za ukupno 37 preduzetnika, što startap kompanijama što postojećim.

Gradonačelnik je, kako je naveo, pogledao današnju izložbu u Kombank dvorani i rekao da je ponosan što je video mlade ljude sa inovativnim idejama, i dodao da je potrebno dati još više podrške onima koji žele da započnu svoj posao.

– Grad Beograd, Regionalna agencija za razvoj, Ministarstvo privrede i Privredna komora moraju da nastave sa podrškom, jer je to važno za razvoj Beograda i Srbije – zaključio je Radojičić.

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Grada Beograda Snežana Radinović rekla je da se ovaj događaj u okviru Evropske nedelje preduzetništva u Beogradu održava danas i sutra.

– Očekuje nas ozbiljna promocija preduzetnišva u Beogradu, ali i podrška ovom sektoru. U izložbenom delu Kombank dvorane nalazi se više od 25 izlagača, preduzetnika – početnika u poslovanju. Ovo je prilika da preduzetnici predstave svoje proizvode, da se upoznaju, ali i da saznaju šta ih očekuje u narednoj godini u smislu finansijske i nefinansijske podrške Republike Srbije i Grada Beograda – navela je Radinovićeva.

Prema njenim rečima, ova agencija postoji 17 godina, podržava preduzetništvo, besplatno pruža podršku u vidu obuka, treninga, mentoringa i konsaltinga. Svako ko želi da započne ili razvije poslovanje može da se obrati ovoj agenciji, istakla je Snežana Radinović.

Aleksandra Vučetić iz Ministarstva privrede je navela da sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetništva predstavlja značajan segment srpske privrede, te da taj sektor pokazuje trend rasta.

Kako je navela, u 2018. godini osnovana su 46.434 privredna subjekta, a u prvih devet meseci ove godine 37.562.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana