Grad Beograd:Voda ispravna, na mrežama dezinformacije Tanjug,Studio B

Objavljeno: 14.06.2018. 11:40 Izmenjeno: 15.06.2018. 11:31

Voda za piće u Beogradu je ispravna i nisu tačni navodi o neispravnosti vode plasirani na društvenim mrežama, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.Vesić:Širenje lažne vesti o vodi dobro organizovana akcija

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Vesić je na konferenciji za novinare rekao da ispravnost vode proverava laboratorija JKP Vodovod i kanalizacija i Gradski zavod za zaštitu zdravlja koji su dužni da daju upozorenje ako je voda neispravna.

Kako je istakao takvog upozorenja nema.

Vesić:Širenje lažne vesti o vodi dobro organizovana akcija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je večeras da je širenje lažne vesti o ispravnosti vode bila očigledno dobro organizovana akcija čiji je cilj bio destabilizacija beogradske vlasti i čitavog društva i zahvalio MUP-u na brzoj reakciji.

„U ime Skupštine grada Beograda zahvaljujem se Ministarstvu unutrašnjih poslova na brzoj reakciji, jer su neki od onih koji su širili lažne vesti da je voda za piće u Beogradu neispravna već privedeni pravdi“, naveo je Vesić u izjavi i istakao da niko nema pravo da širi lažne vesti i uznemirava javnost posebno kada je u pitanju javno zdravlje.

„Ovo je bio još jedan način za maltretiranje građana Beograda, poput blokada saobraćaja koje su bile aktuelne pre nekoliko dana. Tada građani nisu mogli da stignu na svoja odredišta, dok danas mnoge majke nisu znale da li da vode decu u vrtić ili školu, što je potpuno razumljivo. Ovakvi postupci šire paniku među stanovništvom i moraju biti sankcionisani“, istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je izrazio zahvalnost policiji zato što vodi računa o građanima i dodao da Beograđani i Beograđanke uvek mogu da računaju na svoju policiju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva ranije danas uhapsili F.J. (42) i B.C. (39) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda.

Kako je saopštio MUP, oni se sumnjiče da su na društvenim mrežama širili lažnu informaciju da „u naredna dva dana vodu u Beogradskom vodovodu ne treba koristiti za piće, jer se u vodu greškom prosuo metan, pun kancerogenih čestica“ i na taj način izazvali uznemirenost i paniku među građanima.

Ðorđević:Netačno i zlonamerno, nema metana u vodi

Informacija da je metan došao u dodir sa pijaćom vodom na Makišu je netačna i zlonamerna, jer nemoguće je da metan dođe u dodir sa vodom, kazao je danas direktor JKP Beogradske vode i kanalizacije (BVK) Dragan Ðorđević.

Ðorđević je u izjavi za Tanjug kazao da je informacija koja je kružila društvenim mrežama, a u kojoj se kaže da je metan, koji je i kancerogen, došao u dodir sa vodom nemoguća, jer je metan gas koji brzo isparava.

„To nije moguće ni u domenu naučne fantastike, jer je metan sam po sebi gas koji vrlo brzo isparava. Očigledno je da je neko pokušao da koristi društvene mreže da bi proturio informaciju koja u sebi treba da ima sasvim drugu konotaciju, a to je da uznemiri javnost i izazove paniku“, kazao je Ðorđević.

Dodao je da se kvalitet sirove vode proverava na proizvodnim pogonima BVK, kojih ima pet, te da u njima postoje posebne laboratorije u kojima se obavlja ispitivanje kvaliteta sirove vode.

„Provere se odvijaju kontinuirano u toku celog dana tako da mi u svakom trenutku znamo koji je kvalitet sirove vode i u skladu sa tim preduzimamo odgovarajuće mere“, kazao je Ðorđević.

Ističući da BVK postoji 126 godina, Ðorđević je kazao da za sve vreme postojanja tog preduzeća nikada nije bilo problema sa kvalitetom pijaće vode koja se isporučuje građanima, te da se BVK bavi isključivo distribucijom vode koja je ispravna za ljudsku upotrebu.

„Onog momenta kada bi se desilo da voda nije ispravna za piće, ona ne bi ni bila puštena u upotrebu, niti bi postojala bilo kakva mogućnost da dođe do potrošača, odnosno da bude korišćena od strane naših potrošača“, istakao je Ðorđević i dodao da BVK kontroliše gradski Zavod za zaštitu javnog zdravlja, koji vrši i nezavisnu kontrolu, te da i jedne i druge kontroliše Ministarstvo zdravlja.

Kako je naveo, sa vodom koja se proizvodi na Makišu snabdeva se najveći deo Beograđana, dok se jedan manji deo snabdeva sa proizvodnog pogona Bežanija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana