Grad Beograd uplatio 1,5 miliona dinara za obnovu kuće Milana Jovanovića Beoinfo, RTS

Objavljeno: 30.12.2021. 08:32 Izmenjeno: 31.12.2021. 14:40

Grad Beograd uplatio je 1,5 miliona dinara za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na RTS-u.

– Odazvali smo se na poziv radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Republike Srbije, koja je pre nekoliko dana uputila poziv da se prikupi 2,5 miliona dinara kako bi se obnovila zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke. Grad Beograd je jutros uplatio 1,5 miliona dinara i ja se nadam da će to biti podstrek i drugima da se taj novac prikupi, jer mi smo uplatili 60 odsto novca koji je potreban. Grad Beograd snažno podržava rad slobodnih medija i smatramo da je bilo kakav pritisak na novinare nedopustiv. Imamo i neku vrstu moralne obaveze da učestvujemo u obnovi te kuće jer je, nažalost, optuženi za paljenje te kuće bio lokalni funkcioner. Na taj način je Grad Beograd pokazao da želi da pomogne svakom svom sugrađaninu kao i Milanu Jovanoviću. Nadam se da će ovo biti poslednji slučaj da se nekome zbog svog obavljenog posla desi ovakva neprijatnost – rekao je Vesić.

On je dodao da su novinari često izloženi etiketiranju i kritikama i zato svi na političkoj i javnoj sceni treba da nauče, kako je rekao, da bez obzira na to da li se neko odnosi ili ne kritički prema njihovom radu, to ne sme da bude razlog da bilo ko bude nebezbedan.

– Nadam se da je ovo poslednji takav slučaj na teritoriji našeg grada – zaključio je Vesić.

 

Radna grupa:Podržati akciju za kuću Jovanovića

 

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara zahvalila je Gradu Beogradu koji je prvi prihvatio inicijativu za pomoć i podršku novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke i apelovala još jednom na sve koji su u mogućnosti da podrže akciju solidarnosti kako bi se za obnovu njegove kuće u narednih mesec dana prikupilo 2,5 miliona dinara.

Radna grupa zahvaljuje i na uplatama pojedinaca za pomoć i podršku novinaru Milanu Jovanoviću, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Povodom odluke Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, u predmetu novinara Jovanovića iz Grocke, Radna grupa je izrazila očekivanje da će se ponovljeni deo postupka okončati u što kraćem roku, u skladu sa zakonom.

Radna grupa podseća da je na nedavnom sastanku istakla da je neophodno doći do pravnosnažne presude u ovom predmetu u najkraćem roku, te da je efikasnost u ponovljenom postupku izuzetno važna imajući u vidu dosadašnji tok slučaja i vreme trajanja.

Sredstva za pomoć novinaru Jovanoviću mogu se uplaćivati na sledeće žiro račune:

– Za dinarska sredstva 265-1100310006448-08

– Za devizna sredstva 265-1000000017731-14

Uplate će se primati do postizanja cilja od 2,5 miliona dinara i kada se dostigne taj cilj namenski račun neće prihvatati nove uplate.

Sve dodatne informacije o ovoj akciji solidarnosti mogu se dobiti takođe putem SOS telefona za prijavu napada na novinare (0800 100115), koji je i počeo sa radom kao rezultat dogovora u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija koja podržava akciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana