Grad Beograd prihvatio inicijativu da Toma Zdravković dobije spomenik Beoinfo

Objavljeno: 30.09.2021. 12:40 Izmenjeno: 30.09.2021. 12:40

Na sledećoj sednici Skupštine grada odlučivaće se o podizanju spomen-obeležja Tomi Zdravkoviću koje bi trebalo da bude u Skadarliji, upravo na mestu gde je poslednji put pevao – kaže Vesić.

Grad Beograd je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu koju je podneo predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, u svojstvu građanina, da Toma Zdravković dobije spomenik u Beogradu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle sastanka kome je prisustvovala predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

– Na sledećoj sednici Skupštine grada ćemo doneti odluku o podizanju spomen-obeležja koje bi trebalo da bude u Skadarliji, upravo na mestu gde je poslednji put pevao – istakao je Vesić.

Naglasivši da je Toma Zdravković deo istorije našeg grada i naše kulture, Vesić je istakao da će biti raspisan konkurs u kojem će učestvovati Zavod za zaštitu spomenika kulture, s obzirom na to da je Skadarlija pod zaštitom države jer spada u kulturno-istorijsku celinu.

– Nadamo se da će naši umetnici učestvovati u tom konkursu i da ćemo dobiti jedno dobro rešenje koje će biti uklopljeno u Skadarliju. Time će ovaj deo grada dobiti dodatnu vrednost, a istovremeno ćemo sačuvati uspomenu na ovog izuzetnog čoveka o kome se sada ponovo priča zahvaljujući filmu. Kažu da čovek može da umre dva puta, jednom fizički, a drugi put kada svi zaborave na njega. Ako je to tačno, Toma Zdravković nikada neće umreti jer ga se sećaju i generacije koje su došle posle njegove smrti – naveo je zamenik gradonačelnika.

Rasim LJajić je u prisustvu gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla predao danas u Gradskoj upravi Beograda, u svojstvu građanina, inicijativu da slavni pevač narodne muzike Toma Zdravković dobije spomenik u glavnom gradu.

Rasim Ljajić je tom prilikom naglasio da je predlog da to bude u Skadarskoj ulici ispred broja 26, te da nema ništa protiv ukoliko Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda odluči da to bude na nekoj drugoj lokaciji.

– Svakako smatramo da Toma Zdravković, pesnik, kompozitor i pevač zaslužuje da dobije spomenik u Beogradu. Bio je jedinstven i poznat ne samo u Beogradu i Srbiji već i na celokupnom prostoru bivše Jugoslavije. Čovek koji je svoj život slikao muzičkim notama, dok su njegove pesme i danas popularne kao i kada su nastale, i to u svakom gradu naše bivše države – rekao je Ljajić, dodavši da se u istraživanju koje su sproveli ovim povodom 64 odsto Beograđana pozitivno izrazilo o ovoj inicijativi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana