Grad Beograd obezbedio 450 ličnih pratilaca Beoinfo

Objavljeno: 29.08.2020. 09:52 Izmenjeno: 29.08.2020. 09:52

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je  da je Grad Beograd za narednu školsku godinu obezbedio 450 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

Ona je istakla da će ova usluga biti besplatna za sve korisnike školske i predškolske dece.

–Uslugu finansira Grad  Beograd. Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, koja su uključena u vaspitno obrazovni sistem Republike Srbije nemaju nikakve dodatne troškove – istakla je Stanisavljević za tv Pink.

Ona je precizirala da se zahtev za uslugu ličnog pratioca podnosi u nadležnom centru za socijalni rad, prema mestu prebivališta.

–Grad Beograd je ovu uslugu pokrenuo 2014. godine, kada je bilo 44 lična pratioca. Danas ih imamo 450 i taj broj će do kraja godine biti uvećan za 30, a tokom naredne za dodatnih 20 ličnih pratilaca – precizirala je resorna sekretarka.

Stanisavljević je ukazala da je tokom trajanja pandemije korona virusa nije bilo smanjenja socijalnih davanja iz budžeta Grada Beograda.

–Tokom pandemije korona vorusa, usluga ličnih pratilaca nije prestajala. Prilagodilo smo se novonastastaloj situaciju uz uputstva i preporuke Gradskog zavoda za javno zdavlje. Obezbeđena je zaštitna oprema i primenjuju se preporuke svih nadležnih organa – podvukla je Stanisavljević

Kada je reč o Prihvatilištima za decu, odrasla i stara lica, Stanisavljević je dodala je situacija u tim ustanovama zadovoljavajuća, s obzirom da nije bilo registrovnih slučaja zaraze virusom Kovid 19. Ona je istakla da je takva povoljna epidemiloška situacija ostvarena uz veliko požrtvovanje zaposlenih socijalnih radnika u tim ustanovama.

–Od prvog dana je obezbeđena zaštitna oprema za sve korisnike i primenjuju sve sve neophodne mere kako bi se sprečila pojava virusa u ustanovama socijalne zaštite, dok Prihvatilište za decu ima i dezinfekcioni tunel ispred ulaza. Rađena je edukacija sa zaposlenima i sada sa decom koja kreću u školu – zaključila je resorna sekretarka i podsetila da je za korisnike socijalnih usluga do kraja godine obezbeđeno 35.000 zaštitnih maski i više od 12.000 litara dezinfekcionih sredstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana