Grad Beograd među 50 lokalnih samouprava u kojima se unapređuje sistem upravljanja ljudskim resursima Beoinfo

Objavljeno: 10.03.2020. 16:08 Izmenjeno: 10.03.2020. 16:08

Svih 50 gradova i opština u Srbiji, među kojima i Beograd, koji su dobili podršku Saveta Evrope i Evropske unije za stručno usavršavanje zaposlenih i uspostavljanje sistema upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama, započeli su jednogodišnji proces modernizacije službeničkog sistema.

Projekat pod nazivom „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2” trajaće do kraja 2021. godine, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove načelnika Gradske uprave Grada Beograda.

Cilj je stvaranje modernog službeničkog sistema zasnovanog na kompetencijama, znanjima i veštinama u skladu sa evropskim standardima i principima dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama.

Lokalne samouprave koje su uključene u ovaj program dobile su „pakete podrške”, posebno razvijene instrumente za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnim samoupravama. To znači da će one tokom narednih godinu dana, do kraja 2020. godine, imati podršku eksperata Saveta Evrope, uz čiju pomoć će menjati sistem upravljanja ljudskim resursima. Taj proces podrazumeva niz aktivnosti koji će poboljšati kvalitet rada uprave u celini i voditi ka tome da uprava postane dobar servis građanima i privredi.

Za sada, u početnoj fazi primene „paketa podrške”, urađena je procena učinka u oblasti upravljanja ljudskim resursima u svim lokalnim samoupravama i razvijeni su operativni planovi za unapređenje sledećih oblasti: organizacija i planiranje ljudskih resursa, popunjavanje radnih mesta, stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih, ocenjivanje zaposlenih, disciplinska odgovornost i žalbeni postupak i komunikacija, etika, vrednosti i kultura organizacije.

„Pakete podrške” Saveta Evrope i EU u Srbiji trenutno imaju lokalne samouprave: Aleksinac, Bač, Bajina Bašta, Bečej, Bačka Palanka, Beočin, Beograd, Bujanovac, Čačak, Čoka, Golubac, Kikinda, Knjaževac, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Medveđa, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Novi Sad, Palilula (Niš), Pančevo, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Preševo, Priboj, Prokuplje, Raška, Šabac, Smederevo, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Surčin, Svrljig, Trstenik, Tutin, Užice, Valjevo, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Žabalj, Zaječar, Zemun (Beograd), Zrenjanin.

Osim realizacije „paketa podrške”, ove lokalne samouprave će moći da učestvuju i u posebnom pozivu za dodelu finansijskih sredstava (do 30.000 evra) radi sprovođenja organizacionih promena i unapređenja u lokalnim administracijama.

Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama – faza 2”, vredan je četiri miliona evra, zajednički ga finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština.

Nakon prve faze programa (2016–2018), u okviru koje je kroz različite obuke prošlo više od 1.500 učesnika, a 20 lokalnih samouprava uspešno sarađivalo, druga faza programa započeta je u decembru 2018. i trajaće do decembra 2021.

Pored podrške upravljanju ljudskim resursima u lokalnim samoupravama, program će aktivno podržati i rad Nacionalne akademije za javnu upravu – centralne institucije za stručno usavršavanje državnih službenika, kao i Savet za stručno usavršavanje zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana