Grad Beograd će nastaviti da razvija „Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije – Gvarnerius“ Beoinfo

Objavljeno: 15.06.2021. 19:22 Izmenjeno: 15.06.2021. 19:22

Grad Beograd preuzeo osnivačka prava na „Centar  lepih umetnosti Jovan Kolundžija- Gvarnerius“ i prostor od skoro 122 kvadratna metra, na trajno korišćenje, na inicijativu istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije.

Po preuzimanju osnivačkih prava, za početak rada ovog Centra, Grad Beograd izdvojio je sredstva u iznosu od 1.225.850 dinara.

– Gvarnerius danas zauzima značajno mesto, ne samo na kulturnoj mapi Beograda, već i u svetu. Održati koncert u Gvarneriusu, za umetnike iz zemlje i inostranstva je postala važna stavka u njihovim biografijama. Gvarnerius od samog osnivanja posebnu pažnju posvećuje mladim umetnicima, redovno organizuje koncerte i majstorske kurseve sa čuvenim svetskim pedagozima koji im pružaju mogućnost daljeg profesionalnog usavršavanja – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da su u okviru ovog Centra realizovani brojni koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, pozorišne predstave, književne večeri, humanitarni programi i filmske projekcije.

– Posebno mi je drago što su u „Centru lepih umetnosti- Gvarnerius“ bili organizovani brojni humanitarni projekti. Jedan od njih je bio i ciklus od osam koncerata „Mi brinemo za decu iz svratišta – pridružite se i vi“, ostvaren u  saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, kao i ciklus od devet koncerata „Prijateljske ruke preko vode“ posvećen stradalima od poplava – istakao je Radojičić.

Svake godine se uz podršku stranih ambasada u ovom Centru organizuju predstavljanja kultura raznih zemalja, poput Japana, Angole, Koreje, Australije, Kanade, Poljske, Meksika, Argentine i drugih.

– Podsetio bih da je Gvarnerius proglašen Ustanovom kulture od nacionalnog značaja odlukom Vlade Republike Srbije. Grad Beograd oseća odgovornost da održi i osigura umetnički kvalitet koji je ovaj Centar i do sada imao. Ova ustanova posebno brine o razvoju mladih umetnika, kao i realizaciji brojnih aktivnosti humanitarnog karaktera. Beograd se ponosi što je ovakva ustanova ambasador umetnosti našeg grada u regionu, kao i u svetu – zaključio je Radojičić.

„Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije –Gvarnerijus“ je bila jedna od prvih privatnih neprofitnih institucija kulture u Srbiji, osnovana u oktobru 2001. godine. Nalazi se u Ulici Džordža Vašingtona 12. Ustanovi je dodeljen naziv „Gvarnerius“, po violini Jovana Kolundžije koju je 1754. godine napravio čuveni graditelj violina iz Venecije, na kojoj Kolundžija svira poslednjih 40 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana