Gostovanje SARTR-a večeras u Bitef teatru

Objavljeno: 17.03.2016. 09:24 Izmenjeno: 17.03.2016. 09:24

Ansambl Sarajevskog ratnog teatra – SARTR gostovaće večeras u Bitef teatru sa predstavom „Brašno u venama“ Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića.

„Brašno u venama“ je, prema rečima reditelja, komad o porodici koju je rat rasuo po svetu, a koja se posle više od 20 godina susreće u jednom gradu, u jednom stanu, u jednoj noći.

Sve se promenilo – grad, država, stanovništvo, etnička slika, ulice, lica, ali su ostale traume koje ni protok vremena, ni promena prostora ne mogu izbrisati.

„One su postale pogled na svet, način razmišljanja, obrazac ponašanja. Vremenom traume postaju poznate i prijatne, a izlazak iz traume bolan i nepoznat. Pojedinac ostaje zarobljen u traumama“, primetio je Liješević.

Reditelj je naglasio da na Balkanu, gde ratovi kreiraju istoriju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje.

„Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama – drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja. Pomirenje postaje pretnja jer zahteva suočavanje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice. Pomirenje se pokazuje kao dugotrajan proces za koji je potrebno vreme, zrelost i hrabrost“, rekao je Liješević.

Dramaturg je Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenograf Vedran Hrustanović, kostimograf Lejla Hodžić, autor muzike Duško Šegvić.

Igraju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana