Goraždevac: 18 godina od ubistva dece na Bistrici Tanjug

Objavljeno: 12.08.2021. 19:20 Izmenjeno: 14.08.2021. 11:27

Prošlo je 18 godina od zločina u Goraždevcu kada su nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali na grupu srpske dece dok su se kupala na Bistrici i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

U zločinu koji se dogodio 13. avgusta 2003. godine ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Ðorđe Ugrenović (20), a u rasvetljivanju tog napada nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je UNMIK ponudio.

Godišnjica tog jednog od četiri najveća zločina od dolaska međunarodnih misija na KiM obeležena je parastosom u lokalnoj crkvi Presvete Bogorodice.

Euleks je u februaru 2001. godine pismom obavestio porodice da je usled nedostatka dokaza obustavio istragu, a tokom koje, prema ranijim navodima, policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća. Tada su saopštili i da bi mogli ponovo da pokrenu istragu, ako se pojave nove informacije.

Roditelji ubijenih dečaka Ivana i Pantelije godinama su ogorčeni jer ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Oni žele da podsete sve koji prate i koji znaju za zločin da je „na Bistrici bila grupa od 98 dece i da je na njih ispaljeno 87 metaka“.

Napadači na grupu srpske dece, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice“.

Zbog zločina u Goraževcu održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su iši na zadušnice.

 

Koordinacija: Privesti pravdi sve počinioce zločina nad Srbima

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije izrazila je ogorčenje što ni danas, 18 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin.

Srpska koordinacija, tim tragičnim povodom, upozorava na tragično stanje ljudskih prava preostalih Srba na Kosovu i Metohiji i odsustvo elementarne vladavine prava i pravde.

„Pozivamo međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i nadležne pravosudne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi“, navodi Koordinacija.

Podsetili su da je tužilac Euleksa još 2010. godine obustavio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

„Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, započeta 10. juna 1999. godine, nakon što je na teritoriji Kosova i Metohije ustanovljen protektorat Ujedinjenih nacija“, navodi Koordinacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slaba kiša

Trenutna temperatura 20°C

Slaba kiša

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana