Goranu Paskaljeviću nagrada „Živojin Žika Pavlović“ Tanjug

Objavljeno: 02.09.2020. 10:19 Izmenjeno: 02.09.2020. 10:19

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se ove godine održava od 25. do 29. septembra, našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću biće uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, najavili su danas organizatori.

Festival se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i partnera.

Takođe LIFFE će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, a projekcije će se održavati i uživo i onlajn.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaše u zimskom periodu“ snimio je 1976. godine, i od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja ?irom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman“, „Varljivo leto -68“, „Bure baruta“, i mnogih drugih.

Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli“ s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade Goran Paskaljević napomenuo u izjavi organizatorima da mu Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i uzor.

„Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime“, kazao je Paskaljević.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

Tokom svoje dvanaestogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana