Goran Vesić i Ana Brnabić obišli novi dispečerski centar JKP Toplovod u Obrenovcu Beoinfo, Studio B

Objavljeno: 15.01.2022. 13:40 Izmenjeno: 16.01.2022. 12:03

Vesić je rekao da ako se pogledaju sve prigradske opštine Obrenovac se najbrže razvija. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su  novi dispečerski centar JKP Toplovod Obrenovac.

Događaju su prisustvovali i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor JKP Toplovod Obrenovac Boris Ivković.
– To je tako zato što se u ovoj opštini rukovodstvo veoma posvećeno bavi rešavanjem problema. Zato se u Obrenovac ulaže i zato se on najbrže razvija. Od toga ko vodi neku instituciju zavisi koliko će građani brzo rešiti svoje probleme – naglasio je Vesić.

On je najavio da će u Obrenovcu biti rešeni još neki problemi koji decenijama nisu rešeni.

– Obrenovac će dobiti novu pijacu, obuhvaćen je projektom prigradske  železnice Bg voza. Napravićemo prugu koja je predviđena da ide od Zemuna do Surčina, odnosno do nacionalnog stadiona i aerodroma, produžićemo je do Obrenovca. Time će građanke i građani Obrenovca dobiti još jednu vezu kojom će moći da dođu do Beograda, stabilnu vezu koja neće zavisiti od gužvi u saobraćaju – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, 75 odsto Opštine Obrenovac će kroz projekat „Čista Srbija” tokom ove i naredne godine biti pokriveno kanalizacionom mrežom.

– Ostaće samo šest mesnih zajednica bez kanalizacije što ćemo rešavati posebnim kanalizacionim sistemima, ali suštinski smo na pragu da rešimo problem kanalizacije. U ovoj opštini će do kraja godine svaka kuća imati vodu. Već za Svetog Savu ćemo pustiti vodu u osnovnoj školi u Vukićevici. Ovo je opština u kojoj nijedna škola nije bez fiskulturne sale. Obrenovac nije imao problem sa vodosnabdevanjem za razliku od drugih opština, a dobiće još jednu vezu kad se bude izgradila brza saobraćajnica Surčin-Novi Beograd. Obrenovac rešava osnovne infrastrukturne probleme – naglasio je Vesić i dodao da mlin, koji se nalazi nedaleko od objekta JKP Toplovod, treba da bude proglašen za kulturno dobro, te da će tu biti napravljen kulturni centar.

Obrenovac se dobro razvija, naveo je Vesić i dodao, kad se razvija Srbija i Beograd, razvija se i Obrenovac.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da je toplodalekovod veoma važan projekat za Beograd. On je pojasnio da snabdevanje Beograda toplotnom energijom iz TENT-a nema nikakve veze sa snabdevanjem Obrenovca.

– Obrenovac će sada duplirati kapacitete, blokovi 1 i 2 su za snabdevanje Obrenovca toplotnom energijom, a drugi blokovi su za snabdevanje Beograda. To znači da TENT ima kapacitete da snabdeva i Beograd i Obrenovac, odnosno jedan deo Beograda, što će se i desiti. Mi smo završili kompletnu eksproprijaciju, ugovor je potpisan, EPS je raspisao neophodne tendere, Grad je takođe potpisao ugovore, tako da očekujemo da na proleće počnu prvi radovi kako bi toplodalekovod bio završen. Očekujem da on 2023. godine bude u funkciji i tada ćemo smanjiti za oko 35 odsto kupovinu gasa, što je veoma značajno s obzirom na cenu gasa, a sa druge strane, 97 odsto naših toplana je na gas, te i tako dajemo doprinos zaštiti prirode. Osim toga, toplanu Konjarnik smo već povezali, u novembru će biti u funkciji, toplodalekovodom sa deponijom Vinča. U deponiji Vinča će se iz komunalnog otpada proizvoditi takođe toplotna energija, a to će smanjiti kupovinu gasa za oko 6 odsto. To je veliki korak za nas i veoma je važno da se realizuje – naglasio je Vesić.

Premijerka Brnabić je pohvalila Obrenovac za sve ono što je urađeno u prethodnim godinama, kao i za to, kako je navela, što se svakodnevno trude da kvalitet života svih stanovnika bude bolji, ali i za borbu za zdraviju životnu sredinu.

– Danas govorimo o proširenju toplotne mreže, sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja koji je u Obrenovcu povezan na Termoelektranu „Nikola Tesla”. Do sada smo u Obrenovcu imali 970.000 kvadratnih metara pokrivenih centralnim grejanjem. Zahvaljujući projektu koji je pokrenuo Obrenovac zajedno sa Elektroprivredom Republike Srbije, mi ćemo imati još milion kvadratnih metara pokrivenih sistemom centralnog grejanja. To će omogućiti da najmanje još 10.000 stanovnika Obrenovca dobije centralno daljinsko grejanje i samim tom komforniji i lakši život. Takođe će svima nama u Beogradu omogućiti, ali na prvom mestu Obrenovcu, da imamo čistiji vazduh jer su jedan od osnovnih problema kvaliteta vazduha individualna ložišta. Ovo je na prvom mestu projekat zaštite životne sredine – naglasila je ona i zahvalila Elektroprivredi Srbije koja je pokrenula ovaj projekat čija je vrednost, kako je navela, oko 12 miliona evra.

Prema njenim rečima, projekti zaštite životne sredine u Srbiji krenuli su da se realizuju 2014. i kada su krenule prve velike investicije u tu oblast. Od 2014. do danas investirano je, navela je, preko 600 miliona evra u filtere za odsumporavanje u termoelektranama. Danas se razmišlja o tome, dodala je, kako da se dodatno širi mreža centralnog grejanja.

– Što se tiče našeg elektroenergetskog sistema on je u najvećoj mogućoj meri stabilizovan. Sve je manja potreba za uvozom električne energije, što takođe zavisi od hidrologije, koliko električne energije dobijamo iz naših hidro elektrana – naglasila je premijerka Brnabić.

Čučković je rekao da se deceniju unazad u Obrenovac godišnje ulaže više od 100 miliona evra.

– Misli se na auto-put, na projekat odsumporavanja na termoelektrani i niz javnih objekata koji suštinski znače budućnost našeg grada. Mi smo sa infrastrukturom kroz projekat „Čista Srbija”, projekat treće magistrale toplifikacije, projekat vodovoda do svake kuće, došli u pozicioniranje naše opštine da je spremna za 21. vek, a to je rezultat politike predsednika Aleksandra Vučić, premijerke, ali i Grada Beograda, zamenika gradonačelnika Gorana Vesić koji je neumorno iz nedelje u nedelju na svim našim gradilištima – naglasio je Čučković.

 

Brnabić: Uskoro će biti poznato ime novog direktora EPS-a

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da će uskoro biti poznato ime novog direktora EPS-a.

„Obavestićemo javnost uskoro o tome“, rekla je premijerka na pitanje novinara ispred dispečerskog centra JKP „Toplovod Obrenovac“.

Prethodni v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić dao je ostavku 12. januara, nakon više havarija koje su se poslednjih nedelja dogodile u tom preduzeću.

Na pitanje novinara kakva je situacija sa snabdevanjem strujom u Srbiji, Brnabić je odgovorila da je „EPS u najvećoj mogućoj meri stabilizovan“ i da je sve manja potreba za uvozom električne energije.

Ona je čestitala svima u EPS-u koji su, navodi, danonoćno radili na stabilizovanju sistema i podsetila da nije povećavana cena gasa i električne energije za građane, dok je cena struje za privredu ograničena na 75 evra.

Brnabic i Vesic: SNS jedina ima plan, zahvalnost građanima

Funkcioneri SNS Ana Brnabić i Goran Vesić razgovarali su  sa građanima Obrenovca i pozvali ih da sutra izađu na referendum i glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, ali i da na izborima u aprilu glasaju za SNS, koja je, kako su naveli, jedinasa planom i programom u Srbiji.

Oni su izrazili zahvalnost građanima što su im pružili podršku i istakli da bez njihove pomoći i poverenja, zemlja ne bi mogla da se menja na bolje.

Brnabić je istakla da SNS ima jedina koja ima plan i program, dok svi ostali, kaže, govore da su protiv nečega.

„Nudimo rešenja, i sutra i 3. aprila treba da izađemo u najvećem broju i da kažemo da smo ponosni na sve ono što smo uradili, ali je važno da svi budemo jedan tim i moramo da glasamo na svim nivoima“, rekla je Brnabić.

Kako je rekla okupljenim građanima Srbija je 2013. godine bila na „par meseci od bankrota“, bez novca u budžetu i PIO fondu.

„Čitave penzije su se uplaćivale iz dotacija budžeta, javni dug je bio sve viši, zato što su se zaduživali po enornim kamatnim stopama, deficit budžeta sve veći jer su trošili i ono što nismo imali. Nismo imali nijedan novi klinički centar, obnovljene škole, bolnice, pruge…“, rekla je Brnabić.

Uspeli smo, dodala je, da krenemo u saniranje posledica poplava u istorijski kratkom roku, da ulažemo u zaštitu životne sredine i filtere za odsumporavanje na našim termoelektranama i do danas smo uložili više od 600 miliona evra u te filtere.

Ona je zahvalila građanima što su tada imali poverenja u svoju državu, pa je tako, kaže, Srbija od zemlje gubitnika postala pobednik.

„Danas širimo toplovod, centralno grejanje, da bismo ugasili kućna ložista, ne samo radi komfornijeg života, već i za kvalitet vazduha. Svi naši uspesi su uspesi predsednika Vučića, ali i građana koji su verovali kada niko nije. Postali smo pobednička nacija i u sportu, kulturi, kreativnosti, IT, uspeli smo da više mladih vratimo u Srbiju“, istakla je Brnabić.

Vesićevje poručio građanima da je važno čuvati državu, jer, kako je rekao, Obrenovac je pravi primer koliko je „država ojačala i koliko je snažna“ i dodao da je u tu opštinu posle poplava uloženo 250 miliona evra.

„To može samo država koja je jaka i zato je važno da čuvamo državu, da ekonomski napreduje, jer onda možemo da rešavamo svaki problem“, poručio je Vesić.

Naveo je da se sada pokrenuo projekat metroa jer ima političke volje i novca za to.

„Zašto u Beogradu nisu izgradili metro 51 godinu, zato što sada imamo državu, ekonomiju, koja može da gradi metro. Prema tome moramo da čuvamo državu, ako hoćemo da živimo bolje“, istakao je Vesić.

On je dodao da je SNS stranka kojoj je svaki deo Beograda važan, te da je ponosan što je naša najmodernija osnovna škola u Zvečkoj.

„Tako se razvija Beograd i svi građani su jednaki i svi moraju da imaju ista prava. Čekaju nas teška iskušenja i možemo da napredujemo samo dok smo jedinstveni u istoj politici koju vodi predsednik. To je jedina politika koja se pokazala uspešnom, jer gradi puteve, otvara nova radna mesta…“, rekao je Vesić.

On je poručio „sve što smo uradili i što ćemo uraditi, brani se sutra na referendumu i 3. aprila na izborima“.

Brnabić i Vesić obišli su danas i domaćnistva porodice Čalmić i Dimić u obrenovačkom naselju Dudovi, kao i novi dispečerski centar.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana