Goldstin: Srbija posvećena refomama, rast će se ubrzati Tanjug

Objavljeno: 14.10.2016. 15:36 Izmenjeno: 14.10.2016. 15:36

Regionalni direktor svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin pohvalila je reforme koje se sprovode u Srbiji i izrazila uverenje da će se ekonomski rast zemlje još ubrzati.

 

Ona je Tanjugu rekla da tome posebno doprinosi politika regionalne saradnje koju Srbija sprovodi, što potvrđuje i danasnji poslovni forum Srbija-Albanija koji se održava u Nišu, a kome su prisustvovali premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama.

„Ohrabrujuće je što se povećava stopa zaposlenosti, mnogi građani to jos nisu osetili, ali taj trend postoji i zemlja je posvećena reformskom kursu i mislim da će se rast ubrzati“, istakla je Goldstin koja takođe učestvuje u radu foruma.

Ona smatra i da će građani Srbije u narednom periodu poceti da osećaju boljitak.

Goldstin je ocenila i da premijeri Vučić i Rama imaju vrlo moćnu viziju za regionalnu saradnju za koju se nada da će je prihvatiti privrednici, kao i da će to doprineti privrednoj saradnji, većem rastu i otvbaranju radnih mesta.

Ona je istakla da su Srbija i Albanija najbolji primer, jer su razumele da treba da sprovedu suštinske ekonomske reforme kako bi oslobodili potencijal privatnog sektora.

„Vidimo veoma dobar progres i u Srbiji i Albaniji u fiskalnoj konsolidaciji, postizanju makroekonomske stabilnosti i resavanju problema dugova i u fiskalnom sektoru i dostizanju fininansijske stabilnosti“, istakla je Goldstin..

To sve utice na dobar ambijent za strane i domaće investitore da pocnu da gledaju te zemlje na pozitivan način i pocnu da intvestiraju i razvijaju biznis.

Goldstin smatra i da je danasnji poslovni forum u Nišu veoma značajan za integrisanje ekonomija dve zemlje.

Kako je navela, i Niš se nalazi na trasi važnog auto puta koji će i fizički bolje povezati zapadni Balkan, a Srbija i Albanija će imati bolje integrisane ekonomije kroz trgovinu, ali i kroz kontakte privrednika.

Goldstin je istakla i da je značaj foruma u tome što su ga organizovale komore dve zemlje, a to je znak da privatni sektor preuzima inicijativu što će doprineti ekonomskom rastu obe zemlje, trgovini, razvoju i poslovnim aranzmanima.

Znčaju događaja doprinelo je i prisustvo dva premijera koji se zalazu za veću regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu.

Ona je istakla da će time biti omogućeno i da sve zemlje na zapadnom Balkanu kroz saradnju brze uđu u EU.

„Ne mogu da govorim o brzini ulaska u EU, ali mogu da kažem da sve zemlje zapadnog Balkana imaju pozitivan privredni rast od oko tri odsto u proseku godišnje“, navela je Goldstin.

Ona je objasnila i da te zemlje imaju brži rast nego zemlje EU, ali da još uvek nije dovoljan, jer je prosečan prihod u zemljama zapadnog Balkana na nivou jedne trećine prihoda zemalja EU.

Zato je potreban dalji rast, otvaranje radnih mesta kako bi se doslo do prosperiteta, zaključila je Goldstin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana