Gola Berta u Muzeju Paje Jovanovića Beoinfo

Objavljeno: 11.08.2016. 11:34 Izmenjeno: 11.08.2016. 11:35

Minhenska ljubav Paje Jovanovića nakon 113 godina ponovo u ateljeu umetnika.

Muzej grada Beograda ovog leta je ekskluzivni domaćin slike Akt pred ogledalom (Gola Berta), koja je po prvi put izložena u Muzeju Paje Jovanovića. Za više od sto godina svog postojanja delo je samo tri puta prikazano u javnosti.

Ovaj izvanredni akt, nastao između 1895. i 1896. godine, možda je i najbolji koji je umetnik ikada naslikao. Zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, biće izložen do 22. septembra u Muzeju Paje Jovanovića. Zahvaljujući rukopisu memoara koji se čuva u Legatu Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda), tokom istraživanja njegovog života kustoskinja Danijela Vanušić uspela je da otkrije ko je žena na slici, ističući pri tome da je Akt pred ogledalom (Gola Berta) pravi primer koliko su briga i čuvanje Legata od izuzetne važnosti za budućnost.

„Ovo je želja svakog istraživača, da bude u prilici da otkrije nešto potpuno novo i nepoznato. Od svih sačuvanih primera Memoara Paje Jovanovića, umetnik je u Legatu ostavio jedinstvene beleške, napisane na nepovezanim blok listovima, u kojima pominje svoju veliku minhensku ljubav – Bertu, a svi podaci do kojih smo došli uklopili su se 2009, kada je slika prvi put izložena u Beogradu. Tada je postalo jasno da uživamo ne samo u izuzetnom aktu Paje Jovanovića, već smo svedoci i jedne epizode iz privatnog umetnikovog života”, ističe Danijela Vanušić.

Akt pred ogledalom biće izložen u Muzeju Paje Jovanovića do 22. septembra. Svi zainteresovani mogu da je pogledaju u radno vreme muzeja,  četvrtkom od 10 do 18 časova, subotom od 12 do 20 časova i nedeljom od 10 do 14 časova, u Ulici kralja Milana 21.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana