Gojković predstavila projekat „Dvorci Srbije“ u Parizu tanjug

Objavljeno: 27.05.2022. 10:53 Izmenjeno: 27.05.2022. 10:53

Prošlog juna je francuska strana iskazala interesovanje da pomogne Srbiji u realizaciji ovog projekta.

 

foto tanjug

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predstavila je projekat „Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu, saopštilo je  ministarstvo.

Gojković je istakla da je cilj projekta da se uz pomoć zemalja, kao ddto je u prvom redu Francuska, koje su svoje dvorce stavile u funkciju kulturne diplomatije i turizma, dođe do održivih rešenja za korišćenje srpskih dvoraca kada oni budu restaurirani.

Projekat je pokrenut 2020. kao zajednička inicijativa ministarstava kulture i informisanja i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Fondacije za zaštitu kulturne i istorijske baštine, i obuhvata 118 dvoraca i palata na teritoriji Srbije pod zaštitom države.

„Verujem da će sada, nakon pandemije, i sa imenovanjem nove Vlade Francuske, taj proces biti dodatno ubrzan. Time će naša ukupna, a posebno kulturna saradnja, dobiti novu, vrednu dimenziju“, rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije je istakla važnost obnavljanja dvoraca čime se daje vredan doprinos i razvoju privrede i jačanju turističkih potencijala mnogih krajeva Srbije.

Prema njenim rečima, time se pokazuje nov, zreliji i odgovorniji odnos prema našoj istoriji i negovanju

kulture sećanja, i jača svest o nacionalnom identitetu i oslanja na kulturnu baštinu kao potencijalu budućeg razvoja.

Gojković je navela da neke od tih nekada velelepnih građevina treba da postanu muzeji, druge hoteli, restorani, vinarije ili lokaliteti na kojima će se snimati serije i filmovi.

„Poznato je da je Srbija po pitanju snimanja filmova, serija i reklama postala svetski poznata i poželjna destinacija za produkcije iz celog sveta. Restaurirani dvorci i letnjikovci širom zemlje na zanimljiv i autentičan način dodatno će pojačati ponudu naših atraktivnih filmskih lokacija“, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da mnogi od tih objekata imaju veliki značaj za srpsku istoriju kao imanja dinastija Karađorđević i Obrenović, odnosno industrijalaca i trgovaca.Priper je dvorac Karačonji „srpskih kraljeva tekstila“ Teokarevića u Novom Miloševu.

„Od 1980. do 2000. godine bio je pretvoren u fabriku hemijske industrije. Umesto turista i muzejskih eksponata u njemu se i dalje nalaze cisterne fabrike koja je u međuvremenu bankrotirala“, podsetila je ministarka.

Gojković je istakla da je Francuska jedan od sinonima za kvalitetno staranje o ovoj vrsti kulturnog nasleđa i da čvrsto veruje da će nam francuska iskustva i pomoć eksperata biti od velike koristi u procesu revitalizacije srpskih dvoraca i vila.

Na otvaranju panela „Dvorci Srbije“ Gojković je govorila o izložbi o Nikoli Tesli trenutno u Kulturnom centru Srbije i obeležavanju 49. godina od osnivanja te ustanove u Parizu.

Gojković je dodala i da naša država ima obavezu da na svaki način neguje i čuva uspomenu na lik i delo Tesle, a da je prepoznajući tu obavezu ministarstvo postavilo izložbu u Kulturni centar Srbije u kome skoro pet decenija francuska publika ima priliku da uživa u izuzetnim kulturnim manifestacijama.

„Plejada velikih umetnika je obeležila rad ovog centra, od književnih velikana preko čuvenog Pariskog kruga slikara… U svetlu ovakve tradicije, uverena sam da će Kulturni centar i dalje biti značajna tačka za kulturu i predstavljanja bogate umetniddke scene Srbije“, zaključila je Gojković.

Na panelu je nekadašnji francuski ministar kulture Frederik Miteran istakao tesne kulturne veze između dve zemlje i poštovanje Francuske prema Srbiji, kaže se u saopštenju.

Miteran je naglasio značaj saradnje u ovoj oblasti očuvanja kulturnog nasleđa i pozdravio početak velikog posla, kao što je popis i identifikovanje dvoraca, vila i letnjikovaca, kojima je potrebna obnova i utvrđivanje namene.

Govoreći na panelu Jelisaveta Karađorđević je ukazala da je važno da država uđe u ceo proces, a kako će se objekti koristiti zavisi od kulturne politike i strategije zemlje, pa se tako mogu uključiti u turističku ponudu, koristiti za muzeje, konferencije i snimanje filmova,

U panelu su učestvovali i pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana