Gojković: Mudrom politikom sprečiti sukobe,misliti na budućnost Tanjug

Objavljeno: 21.07.2018. 22:08 Izmenjeno: 21.07.2018. 22:12

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je u Požarevcu na svečanom obeležavanju 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira istakla da se mudrom politikom mora misliti na generacije koje dolaze i sačuvati zemlja od bilo kakvih sukoba.

Zato, rekla je Gojković, predsednik Srbije Alksandar Vučić, uz podršku Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, hrabrom i odgovornom politikom, nastoji da stvori pretpostavke za bolju budućnost za nova pokolenja. Ne želimo da buduće generacije učinimo taocima naše nespremnosti i nesposobnosti da rešavamo konflikte i probleme, koje smo mi nasledili, a koji su uticali na našu mogućnost da u potpunosti iskoristimo naše razvojne potencijale“, naglasila je ona .

Gojković je navela da se danas, kada se obeležava ova značajna godišnjica, istovremeno slavi mir i dodala da smo svi svesni koliko je mir potreban i našoj zemlji, regionu i čitavoj Evropi.

„Zato, o ratu ne želimo da govorimo ni onda kada preteće tonove, za koje smo mislili da su deo nepovratne prošlosti, ponovo čujemo u regionu. Našu zemlju i narod nastojaćemo da sačuvamo od bilo kakvih sukoba“, istakla je Gojković i napomenula da je to neophodno i da bi mogli da nastavimo sa privrednim razvojem i da bi građani Požarevca, Braničevskog okruga, i građani u svakom delu Srbije, svake godine osećali boljitak.

Gojković je naglasila da istorija naše zemlje i ovog regiona nikada nije bila ni laka ni jednostavna i da se Srbija i danas, kao i pre tri veka, nalazi na vetrometini između zapada i istoka, kao i da se neretko čuju glasovi da bi trebalo da se opredeli za jednu ili drugu stranu.

„Naš odgovor je jedini moguć – Srbija sama bira svoju budućnost, polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa, uz želju da razvija saradnju sa svim našim prijateljima i partnerima. Mi, kojima su građani dali poverenje da vodimo zemlju u ovom trenutku, verujemo da je to jedini ispravan put, svesni i duboko poštujući sve žrtve koje su naši preci dali u borbi za stvaranje moderne i slobodne Srbije“, istakla je Gojković.

Ona je dodala i da je Požarevac, kao mesto gde su velike sile tog vremena postigle mirovni dogovor, postao deo istorije ne samo Srbije i ovog regiona, već i čitave Evrope.

Gojković je ukazala da u sukobu velikih sila tog vremena za prevlast nad Balkanom, Srbija nije mogla da ima velikog uticaja, ali da je bila, kao i mnogo puta pre i posle, centar odigravanja istorijskih događaja, koji su oblikovali geopolitički prostor Evrope u celini, te da su odnosi hrišćanskih zemalja sa Otomanskom imperijom imali značajnog uticaja na srpski narod i njegov život, navodi se u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana