Gojković: Kultura spaja ljude, sporazum donosi bolju saradnju tanjug

Objavljeno: 08.06.2022. 13:30 Izmenjeno: 08.06.2022. 14:53

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, ocenjuje Gojković, otvoriće veće mogućnosti za unapređenje ove oblasti, ali će se i usaglasiti zajednički kalendar kulturnih dešavanja.

foto tanjug

 

Ministarka kulture Maja Gojković koja učestvuje na plenarnoj sesiji o kulturi, u okviru samita inicijative Otvoreni Balkan, u izjavi za Tanjug rekla je da je ovo prvi put da se u okviru samita održava takva sesija koja je okupila sve ministre koji predstavljaju segment kulture svojih država.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je Otvoreni Balkan otvoren i prema segmentu kulture, koji je pokazao da nikada nije ni znao za granice. Naši umetnici u skoro svim oblastima sarađuju. Izuzetno je važno šsto ćemo danas nakon sesije koja je posvećena saradnji u oblasti kulture potpisati memorandum o saradnji jer time dajemo važan institucionalni zakonski okvir naše saradnje. Ono što je najvaznnije je upravo mogućnost da na narednom samitu zaživi naša ideja rezidencijalnih prograama, što će omogućiti umetnicima da borave u razlicitim državama Otvorenog Balkana mnogo duže, da stvaraju, da razmenjuju iskustva“, rekla je Gojković za Tanjug.

„Zajednički kalendar kulturnih dešavanja za sada napraviće tri države članice , ali razgovaramo o tome i sa prisutnim predstavnicima Crnom Gorom i BIH, i svakako su nam važna ujednačavanja tih zakonskih okvira. Poznata je Srbija kao država koja u poslednjih nekoliko godina izuzetnu pažnju posvećuje i ulaže u filmsku i audio vizuelnu stvaralaštvo, sve češće gostuju umetnici upravo iz zemalja koje su članice i koje su pristupile inicijativi Otvorenog Balkana, a važno je da onda usaglasimo i naše zakonske okvire“, rekla je Gojković.

Razovaraće se i o načinu privlačenja stranih investitora na naše prostore, istakla je Gojković, i ocenila da se Srbija pokazala kao zemlja kojoj je već godinama to jedan od važnih sektora ekonomije.

„Ubeđena sam da uz filmske radnike iz Severne Makeodnije i Albanije i dobre lokacije, možemo da učinimo mnogo više i da privučemo strane investitore“, istakla je Gojković.

Zajedno sa Gojković u Ohrid su stigli i predstavnici republičkih ustanova kulture, iz oblasti požorišta, iz oblasti filma, direktor Filmskog centra Srbije, predstavnici evropske prestonice kulture grada Novog Sada. Od ustanova kultura,navodi Gojković, očekuje da nakon potpisivanja memoranduma, krenu sa konkretnim projektima saradnje.

„Mi danas potpisujem i možemo od sutra već da krenemo da realizujemo te prve delove našeg programa, da stvaramo rezidencijalne programe, i da pocnu sve tri države da rade zajednički kalendar kulturnih dešavanja. Pokazaćemo da kultura može mnogo toga, da spaja ljude, da je kultura uvek lakše prihvatala različitosti i da nikada nije znala za granice, i da je važan ovaj podsticaj država članica Otvoreno Balkana kao mogućnost da sarađujemo bolje i više u zakonskim okvirima Beorgadska filharmonija će predstaviti jedan od projekata koji su već utvrdili sa filharmonijom iz Albanije i Severne Makedonije pod pokroviteljstvom Zubina Mehte, kao i predstavnici evropske prestonice kulture grada Novog Sada“, istakla je Gojković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana