Gojković: Forum slovenskih kultura pokazao vitalnost Tanjug

Objavljeno: 13.01.2022. 13:17 Izmenjeno: 13.01.2022. 13:37

Sednica Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, koji ima za cilj očuvanje i razvijanje kulturnih vrednosti, tradicije i sadržaja koje dele zemlje slovenskog govornog područja, održana je  u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2022, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

foto Tanjug

 

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja predsedava Forumom, poželela je dobrodošlicu u Novi Sad svim delegacijama učesnicima Foruma i istakla značaj današnje sednice u tome što pokazuje našu odlučnost i snagu kulture, baštine i stvaralaštva, u prevazilaženju posledica i ograničenja koja nam je nametnula pandemija Korona virusa.

„Tokom ovog velikog iskušenja za čitav svet, kultura je potvrdila svoj izuzetno veliki značaj time što je kao duševna hrana bodrila ljude kada je bilo najteže. Istovremeno, kultura daje suštinski podsticaj ukupnom budućem razvoju, prvenstveno kroz kreativnu ekonomiju. Dodatna vrednost je i to što se naša današnja sednica odvija u Evropskoj prestonici kulture, Novom Sadu. To na najbolji način svedoči o doprinosu naše organizacije i slovenskih kultura kontinentalnom, pa i globalnom kulturnom bogatstvu, i privrženosti dijalogu kultura“, rekla je Gojković.

Gojković je istakla da je Forum pokazao vitalnost i upornost u suočavanju sa izazovima i da se te vrline zasnivaju na jasnom uočavanju vrednosti rada naše organizacije, na duhovnom i materijalnom planu, kroz jačanje veza u oblasti kulture na čitavom slovenskom prostoru.

Ministarka je ukazala da je posebno važno prepoznati da se našim današnjim radom učvršćuje kontinuitet i jača posvećenost ciljevima Foruma slovenskih kultura.

Ona je naglasila da se predsedavanje Srbije nije zadržalo samo na održavanju postojećeg nivoa rada u okviru značajnih projekata i programa u brojnim oblastima kulture, što je već samo po sebi bilo izazov, već da je uložen poseban napor da se u datim uslovima strateškim pristupom dodatno unapredi rad Foruma i učini prepoznatljivijim na širem međunarodnom planu.

„Time ćemo otvoriti put da slovenske kulture u skladu sa svojim ogromnim potencijalom daju puni doprinos globalnoj boljoj budućnosti, uzajamnom razumevanju i poverenju, kroz poštovanje svetske baštine svih naroda i inspiraciju koju dijalog uvek daje stvaralaštvu“, rekla je Gojković.

Upravni odbor Foruma slovenskih kultura usvojio je Strateški plan za period 2022 ? 2027 kojim se unapređuje budući rad Foruma u oblasti projekata, programa, intenziviranja saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama u cilju afirmaciju uloge Foruma kao centra novih partnerstava i Godišnji program rada za 2022. godinu sa finansijskim planom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana