Godišnjica oslobođenja Beograda Studio B

Objavljeno: 19.10.2016. 19:00 Izmenjeno: 20.10.2016. 09:48

20. oktobra navršavaju se 72 godine od oslobođenja Beograda. Gostujući u jutarnjem programu Studija B, istoričar Dejan Ristić podsetio nas je na čuvenu Beogradsku operaciju, ili Beogradsku ofanzivu, jednu od najvećih i najznačajnihih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Ristić kaže da su borbe počele ispod Avale, i polako se selile do grada, od ulice do ulice, od kuće do kuće, uz veliko stradanje civila.

Povodom obeležavanja 72. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra biće održan memorijalni defile na ulicama grada i svečana akademija u Narodnom pozorištu. Defile počinje u podne i kretaće se od Londona do Palate Albanija.

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda u 15 sati otkriće ploče sa imenima ulica u Beogradu koja su dobile po sovjetskim komandantima jedinica Crvene armije učesnicima u oslobađanju Beograda, a performans rekonstrukcije Velike borbe počinje u 16.30 ispred Starog dvora.

Za program Studija B, govorila je Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine grada.

 

Memorijalni defile zatvara saobraćaj u Kralja Milana, na Terazijama i u Kolarčevoj

Tokom održavanja memorijalnog defilea sutra će za saobraćaj od 9 do 16 časova biti zatvorene ulice Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva, saopštavaju iz „Beokom servisa”.

Zbog obustavljanja saobraćaja, biće izmenjen režim rada linija javnog gradskog prevoza, tako da će trolejbusi saobraćati skraćenim trasama Trg Slavija – periferni terminusi kao lokalne linije 19L, 21L, 22L i 29L, dok će autobusi sa linija 24, 26, 37 i 44 saobraćati, u oba smera na sledeći način: Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama. Autobusi sa linije 37 i 44 u smeru ka periferiji koristiće stajalište „Trg republike” (sa linijama 24 i 26).

Autobusi sa linije 27 će, u smeru ka Trgu republike saobraćati Bulevarom kralja Aleksandra, Dečanskom i Makedonskom do Trga republike, a oni sa linije 31 će, u oba smera, saobraćati trasom: Studentski trg – Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija i dalje redovnim trasama.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti sva postojeća stajališta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 23°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana