Godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, umre 450 Tanjug

Objavljeno: 08.05.2020. 09:10 Izmenjeno: 08.05.2020. 13:43

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas pod sloganom „KO VIDi dalje“, a u Srbiji svake godine od tog maligniteta oboli oko 800 žena, dok život izgubi više od 450 žena.

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta, petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto.

„Prevencija ginekoloških karcinoma kroz redovne preglede i važnost edukacije o ovoj vrsti bolesti, najbolja su zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato apelujemo na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa“, kaže predsednica Udrženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ Gorica Ðokić, a navodi se u saopštenju.

Navodi da su protekli meseci obeleženi pandemijom, bili dodatno teški za pacijentkinje, ali da je zahvaljujući naporima lekara proces lečenja protekao neometano i efikasno.

U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 180.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

„Od raka jajnika obolevaju najčešće starije žene, ali bolest ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta“, kaže direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije prof. dr Aleksandar Stefanović.

Bolest nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu.

„Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju, koja se nalazi na Listi lekova RFZO“, istakao je Stefanović, a navodi se u saopštenju.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost.

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija tog gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno delovanje.

BRCA mutacije, bilo nasledne ili stečene, veće su među ženama sa određenim tipom karcinoma jajnika i zato je određivanje BRCA statusa od velikog značaja za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji.

Od nedavno je uvedena i tzv. „molekularno ciljana“ terapija, koja je dodatno unapredila ishode lečenja ove bolesti. Novi lekovi iz grupe PARP inhibitora pokazuju veliku aktivnost protiv tumora kod žena koje imaju pomenute mutacije.

Medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prim. dr sci. med. Ljiljana Stamatović ističe da se testiranje pacijentkinja sa karcinomom jajnika na BRCA mutacioni status već neko vreme radi u toj ustanovi.

„Karcinom jajnika se obično dijagnostikuje u odmaklim fazama bolesti, a hirurško lečenje u kombinaciji sa sistemskom terapijom predstavlja standardni terapijski pristup kod ovih pacijentkinja. Zahvaljujući mogućnosti sukcesivne primene više različitih kombinacija standardnih citotoksičnih lekova i inovativne terapije, danas sve veći broj bolesnica sa uznapredovalim karcinomom jajnika ima poboljšane ishode lečenja, što omogućava da se ova ozbiljna bolest prevede u hronično stanje“, objasnila je dr Stamatović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 19°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana