Glišić: Opozicija hoće nasiljem da osvoji vlast ali to narod neće dozvoliti Alo

Objavljeno: 18.11.2019. 19:22 Izmenjeno: 19.11.2019. 11:29

Prvi operativac Srpske napredne stranke Darko Glišić za atmosferu nasilja u Srbiji, koja je kulminirala pretnjama po fizičku bezbednost predsednika Aleksandra Vučića i njegove dece, direktno optužuje lidere Saveza za Srbiju. On tvrdi da je jedini cilj opozicije osvajanje vlasti bez izbora, a nezadovoljnima u SNS-u poručuje da svoje primedbe iznesu stranačkim organima, a ne u novinama.

U intervjuu koji je dao portalu „Alo“, Darko Glišić je odgovarao na mnogobrojna pitanja koja muče društvenu i političku scenu u Srbiji. Takođe, Glišić tvrdi da su za stvaranje atmosfere podele u društvu krivi isključivo lideri SZS, koji zbog nedostatka politike, spas vide u tome da zaošte političku situaciju.

*Kako komentarišete rast agresije u društvu koji se najbolje vidi kroz pretnje predsedniku Vučiću i njegovoj porodici? Da li je to posledica činjenice da su protesti opozicije propali i da Savez za Srbiju nema ideja šta da radi dalje?

– Atmosfera linča je politika tog saveza i ne mislim da je posledica fijaska protesta jer je nasilje od prvog dana osnovna ideja tih ljudi, pošto za druge ideje pameti nemaju. Pretnje deci predsednika Republike pokazuju da se radi o beskrupuloznim ljudima bez osećaja ljudskosti i zaslužuju najoštrije osude i javni prezir.

*Da li se radi o pojedinačnim slučajevima ili već o političkom programu da se silom osvoji vlast? Nismo čuli da je neko iz opozicije jasno i glasno osudio ovakve stravične napade?

– Ne mogu se čuti osude, pošto to bi značilo da sami sebe osuđuju. Sve što su dosad pokazali građanima Srbije jeste golo nasilje i treba jasno reći da su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović generatori takve politike.

*Na koji način će se SNS suprotstaviti ovakvom zaista uznemirujućem trendu? Da li će izbori spustiti tenzije?

– Srpska napredna stranka se takvoj politici suprotstavlja radom, svakodnevnim radom, i rezultatima. Izbori uvek pokažu pravu sliku i narod nepogrešivo ocenjuje svakog od učesnika.

*S druge strane, činjenica je da ste kao vlast, dok se sve ovo dešava, pružili ruku opoziciji samim pristankom da se pojavite na skupu u prostorijama FPN-a u organizaciji Fonda za otvoreno društvo? Da li vam je posle tog skupa jasnije šta opozicija želi i da li su njihovi zahtevi za vas prihvatljivi?

– Jedino što opozicija želi jeste vlast bez izbora. I to više i ne kriju. Idealni uslovi za njih su da neko dođe i proglasi ih za vlastodršce. Ono što oni ne žele jeste to da izađu pred narod, budući da narodu ne pada na pamet da se vraća u prošlost.

*Bilo je svakakvih reakcija na taj sastanak iz opozicije, a pojedini su čak dali sebi za pravo da određuju sastav delegacije SNS-a? Mislite li da je to normalno?

– Radi se o bahatim ljudima i ne treba tu ništa da vas čudi.

*Javnost se ustalasala zbog kolumne vašeg poslanika Vladimira Đukanovića u dnevnom listu, koji je zapretio da će se pasivizirati zbog nezadovoljstva stanjem u stranci. Ima li realnih osnova za tu vrstu nezadovoljstva kod dela vaših članova, ima li mesta za tvrdnju da je SNS podeljena na one koji rade za dobrobit države i one koji se bave samo ličnim profitom?

– Svako ima pravo da bude zadovoljan ili nezadovoljan, ali svoje stavove treba da iznosi u stranci, pošto nas je stranka birala na određena mesta, a ne novine. Naravno da postoje oni koji nose stranku na svojim leđima, dok drugi taj teret pridržavaju jednim prstom. Napravili smo dosta kadrovskih promena unutar stranačke organizacije i svakako će ih biti još. Pre ili kasnije, svako snosi odgovornost za ono što je njegov stranački rezultat.

*Zašto se nekada, pogotovo u kriznim situacijama, čini da je u tako velikoj stranci aktivno samo nekoliko desetina funkcionera dok se drugi kriju iza vas? Šta je ideja takvog ponašanja, možda priprema za neka buduća vremena kad neko drugi dođe na vlast?

– To je stvar savesti. Ili verujete u politiku koju zastupa nas predsednik ili ne. Ako verujete, onda je branite. Ako mislite samo na sebe, onda ste zalutali u SNS.

*Kako komentarišete to što, prema dostupnim istraživanjima, Sergej Trifunović, ima skoro isti rejting kao silne partije, pokreti i sindikati ujedinjeni u SZS-u i potpomognuti medijskom imperijom Dragana Šolaka?

– Jasno je da Đilas to teško podnosi i zbog toga je već krenuo u napad na Trifunovića – podmuklo, kako sam on zna, i to preko svojih medija. Ne bih se mešao u njihove odnose, želim im srećan rad.

*Smatrate li da je politički korektno to što opozicija pokušava da profitira na najtežem nacionalnom pitanju kakvo je Kosovo i Metohija? Albanci, recimo, kada je reč o njihovom nacionalnom interesu zaboravljaju sve razlike i deluju protiv nas kao jedan.

– Kada oni pomenu pitanje Kosova, to je vrhunac cinizma i bezobrazluka. Vuk Jeremić je utemeljivač nezavisnosti Kosova, što Albanci ističu svuda i na svakom mestu. Dragan Đilas takođe jer je tada bio zajedno s njim na vlasti i podržavao ono naše glupiranje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koje ima nesagledive posledice po sve nas.

*Predsednik Vučić rekao je da će još na predstojećim parlamentarnim izborima izborna lista naprednjaka nastupiti pod njegovim imenom. Radite li na tome da ga razuverite u odluci da napusti čelo stranke nakon toga?

– O tome ćemo nakon izbora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana