General Dejvid Tabor: Srpski seljaci koji su spašavali pilote istinski heroji Tanjug

Objavljeno: 26.09.2020. 12:11 Izmenjeno: 27.09.2020. 15:17

Komandant specijalnih američkih operacija Dejvid TABOR kazao je  na obeležavanju 76. godišnjice Misije Halijard da žrtvu hiljade hrabrih Srba koji su rizikovali svoje živote da zbrinu i spasu američke pilote, moramo poštovati i tako što ćemo se zajedno boriti za vrednosti za koje su se borili i oni zajedno sa američkim vojnicima

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Komandant Tabor je u Pranjanima naveo da kada razmišlja o Misiji Halijard razmišlja o hiljade odličnih muškaraca i žena, srpskih seljaka i istakao da su oni istinski heroji.

„Ti hrabri vojnici su rizikovali sve – sigurnost, svoje domove, porodice, živote i učinili mogućim da američki piloti budu spašeni i da se vrate svojim domovima i porodicama“, kazao je TABOR.

Prema njegovim rečima, to su uradili zato što su delili iste vrednosti i borili se protiv nacizma.

„Iako smo bili odvojeni i jezikom, kulturološki, geografski, delili smo ista uverenja, a to su sloboda, nezavisnost“, istakao je.

TABOR kaže da SAD poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, a da saradnja između naših vojski pomaže nam da zajedno budemo jači za borbu pravih vrednosti koje zajedno delimo.

Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo naveo je da se kompleks u Pranjanima gde se pre 76 godina nalazila improvizovana pista napravljena od kamena mnogo promenila za samo godinu dana.

Izneo je zadovoljstvo što u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu danas možemo da odamo počast narodu tog kraja koji je pokazao hrabrost, kao i srpskim vojnicima, i generalu Dragoljubu Mihailoviću Draži koji su, prema njegovim rečima, štitili zemlju od fašista i suprotstavili se fašizmu.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vuciću i Vladi Srbije, posebno pominjući ministarku Zoranu Mihajlović, na tome što su podržali sećanje na hrabar narod Srbije i američke pilote i izgradili Memorijalni kompleks i pistu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana