Gak: Situacija u vrtićima pod kontrolom

Objavljeno: 06.10.2021. 16:20 Izmenjeno: 06.10.2021. 16:20

U beogradskim vrtićima u poslednjoj nedelji septembra potvrđeno je 78 slučajeva kovida među decom, što je 0,13 odsto upisanih mališana, kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak i naglašava da je situacija mirna i pod kontrolom

Gak navodi da je trenutno zaražen 101 zaposleni, što je 1,12 odsto od ukupnog broja, kao i 355 roditelja. To nisu alarmantni podaci i vrtići neometano rade, kaže Gak. U Predškolskoj ustanovi 11. april na Novom Beogradu poručuju da svakodnevno postupaju po instrukcijama Gradskog zavoda za javno zdravlje, Instituta Batut, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

Tokom septembra u beogradske vrtiće dolazilo je u proseku 48,7 odsto upisane dece. To znaci da je manje od polovine dolazilo redovno, što je i ocekivano u vreme epidemije, navodi Gak i dodaje da je u normalnim okolnostima prosečna dolaznost u septembru oko 60 odsto. Direktorka Predškolske ustanove „11. april“ na Novom Beogradu Jelena Dubljević kaže da je epidemiološka situacija u toj ustanovi mirna. Ima zaraženih roditelja, dece i vaspitača, ali njihov broj nije alarmantan, kaže Dubljevićeva i ističe da se sve mere preventivne zdravstvene zaštite sprovode u skladu sa zakonom, preporukama i pravilnicima.

Kada se pojavi više od dvoje zaražene dece ili roditelja, grupa ide u izolaciju. Nijedna grupa sa svojim vaspitačem ne spaja se sa drugom grupom, objašnjava Jelena Dubljević. Ona dodaje da su imali izolaciju grupe u okviru ustanove, što, kako kaže, znači da su zaražene osobe išle u izolaciju na 14 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana