Francuski institut slavi 70 godina u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 16.06.2021. 10:45 Izmenjeno: 16.06.2021. 10:45

Francuski institut u Srbiji saopštio je da će u ponedeljak, 21. juna, obeležiti svoj 70. rođendan proslavom ispred sedišta u Knez Mihailovoj ulici, kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati ministarka kulture Maja Gojković, ambasador Francuske Žan Luj Falkoni, direktor instituta Manuel Bar i drugi.

„Želimo da 21. juna sa svima u Srbiji podelimo trenutak radosti i veselja. Ispred naše zgrade u Beogradu, naši saradnici, umetnici, prikazaće uživo deo svog stvaralaštva. Nakon teškog perioda pandemije, žžlimo da pokažemo snagu naše energije, našu sposobnost i želju da okupimo ljude i podelimo zadovoljstvo stvaranja i osmišljavanja“, poručio je Buar.

Kako je saopšteno, proslavu će u ponedeljak od 14.30 do 18.00 sati obeležiti umetnički nastupi, kulinarska i vinska iznenađenja, besplatni testovi nivoa francuskog jezika i informacije o kursevima francuskog i studiranju u Francuskoj.

Ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj savremenu francusku muziku predstaviće di-džej Gringo, umetnice TKV i Kaldea pokazaće svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija štampaće i prodavati majice „70 godina“, a grupe Balkan fjuri i Stanica Servis za savremeni ples izvodiće savremeni i hip hop ples.

Kako je najavljeno, manifestaciju će zatvoriti nastupom „u izlozima Francuskog instituta“ francuska plesna trupa Sine kva non art, čijii osnivači i koreografi Kristof Beranžer i Žonatan Pranlas-Dekur borave u Beogradu tokom juna i rade sa studentima Instituta za umetničku igru.

Francuski institut u Srbiji, naslednik je Francuskog kulturnog centra i sastavni je deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta, koji ostvaruju projekte iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana