Francuski general Pijaron de Mondezir dobija ulicu u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 16.07.2019. 16:06 Izmenjeno: 16.07.2019. 16:06

Prema rečima predsednice ove komisije Andree Radulović, Pijaron de Mondezir bio je saborac srpskom narodu u oba balkanska rata i svedok strašnih stradanja u Prvom svetskom ratu. 

Na osmoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojena je inicijativa Udruženja književnika Srbije da se jedna ulica u Beogradu nazove po francuskom generalu Pijaronu de Mondeziru u znak zahvalnosti za sve zasluge koje je učinio za srpski narod tokom Prvog svetskog rata.

U obrazloženju inicijative navodi se značaj misije Pijarona de Mondezira za srpsku vojsku koji je nesaglediv. Misija je poslata u pomoć iscrpljenoj i gladnoj srpskoj vojsci koja se u decembru 1915. godine našla na obalama Jadranskog mora. Evakuacija srpskih snaga je otpočela 17. januara i okončala se krajem februara. Tokom ta dva meseca iz Albanije je evakuisano 145.000 ljudi. Francuski general je sproveo proces evakuacije i reorganizacije vojske uklonivši sve propuste saveznika. Uz njegovu pomoć iscrpljena vojska se oporavila i postala možda i najvažnija karika Istočne armije, koja je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, odigrala presudnu ulogu u porazu Centralnih sila u Prvom svetskom ratu – rekla je Radulovićeva.

Ona je podsetila da je Pijaron de Mondezir poslednji put boravio u Srbiji 11. novembra 1930. godine na ceremoniji otkrivanja Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Na prijemu kod kralja Aleksandra, pored Ordena belog orla prvog stepena i komandirskog krsta Karađorđeve zvezde, dodeljen mu je i novoustanovljeni Orden jugoslovenske krune.

– Predlog je da se, simbolično, jedan deo Ulice Tadeuša Košćuška, koji se oslanja na Kalemegdan kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i na početak Pariske ulice, nazove Ulicom Pijarona de Mondezira, dok će drugi deo ulice, od Cara Dušana do Dunavskog keja, ostati Ulica Tadeuša Košćuška – istakla je Radulovićeva.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica naglasila je da su na današnjoj sednici usvojeni i predlozi odluka o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradskih opština Zemun i Surčin.

– Na narednoj sednici gradskog parlamenta pred odbornicima Skupštine grada će se naći ukupno 3.192 predloga ulica za imenovanje, i to u gradskim opštinama Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Sopot i Barajevo – rekla je Andrea Radulović i dodala da će imenovanjem neimenovanih ulica na teritorijama navedenih gradskih opština biti završen projekat Vlade Republike Srbije ažuriranja Adresnog registra za Grad Beograd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana