Francuska ekspertiza značajna za Zelenu tranziciju Srbije tanjug

Objavljeno: 22.11.2022. 12:41 Izmenjeno: 22.11.2022. 12:41

Poslovna konferencija „Zelena tranzicija“ održava se pod pokroviteljstvom kompanije MPC Propertiz, a u okviru Francuske nedelje u Srbiji, koja je počela 17.novembra.

foto tanjug

 

Razvoj nekoliko zajedničkih projekata sa Francuskom izuzetno je značajan za dalji razvoj srpskog eneretskog sektora, pre svega jačanje distributivne mreže, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, na poslovnoj konferenciji „Zelena tranzicija“ koju organizuje Srpsko-francuska privredna komora u Srbiji.

„Radimo na projektu automatizacije srednje naponske distributivne mreže, koja treba da osigura pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom, daljinsko upravljanje mrežom, brže lokalizovnje kvarova i popravke. Ovaj značajan projekat automatizacije smanjiće značajno gubitke u mreži“, kazala je Ðedovićeva.

Ona je naglasila da Srbija, pored Poljske, najviše zavisi od uglja, koji je kao energent zastupljen sa 64 odsto.

Ministarka je navela je da bi postavljanje solarnih panela na samo 10 odsto raspoložive površine krovova bila značajna promena, i da se intenzivno radi na unapređenju zakonskih regulativa.

Kako je kazala, Srbija ima veliki potencijal kada je u pitanju geotermalna energija i u tom smislu će razmena stručnog iskustva sa Francuskom, koja je vodeća evropska zemlja u oblasti te vrste energije, biti izuzetno značajno.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da Srbija mora da usvoji nacionalni klimatski energetski plan, koji će postaviti najambicioznije ciljeve u pogledu integracije održivih izvora energije i energetske efikasnosti.

„Francuska podržava i podstiče ove tranzicije, a mnoge naše kompanije nude priznatu ekspertizu u svim sektorima o čemu će biti reci danas na konferenciji“, rekao je Košar.

On dodaje da Francuska razvojna agencija u Srbiji namerava da poveća svoj finanasijski angažman i podršku.

„Ona podržava nekoliko projekata i inicijativa u ključnim sektorima za podršku Srbiji na putu održivog razvoja. Ima mnogo tema kod kojih francuska ekspertiza dolazi do izražaja i podržava naše srpske partnere na njihovom evropskom putu“, zaključio je ambasador.

Cilj konferencije „Zelena tranzicija“ je usaglašavanje srpske privrede sa zelenom agendom EU, kaže predsednik francusko-srpske komore Dragan Stokić i dodaje da će na današnjoj konferenciji srpske i francuske kompanije razmeniti vredna iskustva i mišljenja.

„Ideja je da francuske kompanije članice izlože svoje projekte u oblasti zelene tranzicije sa idejom da zainteresuju srpsku javnost i privrednu javnost, upoznaju ih sa najnovijim tehnologijama i trendovima u toj oblasti i kako bi ih zainteresovali da se uđe u nove projekte i u oblasti zelene tranzicije“, rekao je Stokić.

Generalni direktor kompanije MPC Propertiz, Maksens Liagr, ističe da je neophodno udruživanje snaga između država, javnog i privatnog sektora kako bi se smanjio štetni uticaj klimatskih promena.

„Svako mora doneti svoj kamen u zgradu i doprineti onoliko koliko je potrebno da se vidi stvarna promena. To je ono što pokušavamo da uradimo u kompaniji MPC razvijajući naše poslovne zgrade i tržne centre u skladu sa najzahtevnijim ekološskim standardima“, rekao je Liagr.

On je zaključio da je potrebna veća podrška, bilo da se govori o promeni zakonodavnog okvira ili davanja više sredstava, kao i da je pridruživanje srpsko-francuskoj komori potvrda opredeljenja kompanije da stoje „rame uz rame“ sa onima koji se zalažu za ekološki napredak.

Poslovna konferencija „Zelena tranzicija“ održava se pod pokroviteljstvom kompanije MPC Propertiz, a u okviru Francuske nedelje u Srbiji, koja je počela 17.novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana