Forum BG gimnazija predlaže ukidanje ocena na polugodištu Tanjug

Objavljeno: 06.12.2021. 09:51 Izmenjeno: 06.12.2021. 09:51

Forum beogradskih gimnazija uputio je poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta.

Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova i ta neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi, saopštio je Forum beogradskih gimnazija.

Pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom školske godine.

Istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike, dodaje se u saopštenju.

Takođe, Forum beogradskih gimnazija ukazuje da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana